Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Ültetvények az Orange-folyó mellett
(Rovat: A hét képe, Mezőgazdaság - 2010.03.09 08:30.)

A dél-afrikai folyó mentén az öntözött területek látványa az űrfelvételen is feltűnően elüt a környező száraz tájétól.

Mielőtt az Atlanti-óceánba ömlik, az Orange-folyó Namíbiát és a Dél-Afrikai Köztársaságot választja el egymástól. (A határfolyó a nevét nem azért kapta, mert vizének narancssárga volna a színe. XVIII. századi felfedezője a holland királyi ház, pontosabban Orániai Vilmos tiszteletére adta neki az Oranjerivier nevet, így inkább a hollandok nemzeti színével áll „rokonságban”).


A NASA Earth Observing-1 (EO-1) műholdjának Advanced Land Imager (ALI) műszerével 2010. február 15-én készített valós színes felvétel. (Kép: J. Allen / NASA EO-1 Team / USGS)

A fenti űrfelvétel a folyó torkolata előtt kb. 100 km-re fekvő rövid szakaszt ábrázolja, ahol a vízkivétel és az öntözés nyomán az amúgy szürkés és barnás táj színe élénkzölddé változik. Az öntözött és művelt földterületek szabályosan, téglalap alakban sorakoznak egymás mellett.

Namíbia az afrikai kontinens Szaharától délre fekvő részén a legszárazabb ország. A földek legnagyobb része nem kap elég természetes csapadékot ahhoz, hogy mezőgazdasági művelésre alkalmas legyen. A képen ábrázolt terület nincs messze a Namíb-sivatag keleti határvidékétől. Az Orange-folyó itt épp északnak kanyarodik, bár jellemző folyásiránya nyugati. Ezen a vidéken elsősorban szőlőt termesztenek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024