Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Köd a Pó völgyében
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2010.01.22 13:00.)

Az Envisat január 19-én készült felvételén az egész folyóvölgyet köd borítja. Északra az Alpok havas karéja látható.

A Pó folyó völgye Olaszország északi részén található. Északról az Alpok, délről az Appenninek hegyvonulata határolja. A domborzati viszonyok kedveznek a tartós őszi és téli ködök kialakulásának, így azok viszonylag gyakran borítják ezt a vidéket. Ilyenkor a sűrűbb, hidegebb levegő megreked a völgyben, miközben fölötte magasabb hőmérsékletű légréteg helyezkedik el. A légmozgás gyenge, ami megakadályozza a völgy levegőjének cserélődését, keveredését. Mivel a Pó-völgy Európa egyik fontos ipari területe, a szélcsendes időszakokban mintegy csapdába esnek és felgyülemlenek a helyben keletkező légszennyező anyagok is.


Az európai Envisat földmegfigyelő műhold MERIS (Medium Resolution Imaging Spectrometer) detektorával 2010. január 19-én készítették ezt a felvételt. (Kép: ESA)

A képen felül a kb. 1200 km-re kiterjedő, közel 200 ezer négyzetkilométeren elterülő Alpok, Európa legmagasabb és legkiterjedtebb hegyvidéke látható. Most jellemzően hó borítja, innen a túlnyomórészt fehér színe. Olaszországtól nyugatra a Ligur-tenger, keletre az Adriai-tenger vízfelülete kéklik. A Ligur-tenger part menti vizeiben jól felismerhetők a folyók odaszállított üledéke által kirajzolt örvénylő formák.

A felvétel alábbi, kinagyított részletén középtájon, a ködsávtól északra az Alpok lábánál fekvő Garda-tó tűnik fel. Ez Olaszország legnagyobb kiterjedésű tava (370 km2), kedvelt turistacélpont.


Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024