Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Gleccserek és fjordok Patagóniában
(Rovat: A hét képe - 2009.12.10 09:00.)

A dél-amerikai kontinensen, az Andok déli végénél számos gleccser található. A táj egy érdekes részletét a Nemzetközi Űrállomásról készített fényképen láthatjuk.

A dél-patagóniai gleccserek Chile és Argentína területén találhatók. Az Andok keleti lejtőin a lefelé tartó jégfolyamokból nagy édesvizű tavak jönnek létre. A hegység nyugati oldaláról a jég a Csendes-óceánt éri el; a partokat ott fjordok szabdalják. A fjordok olyan meredek völgyek, amelyeket korábban a jég vájt ki a kőzetből, amikor a tengervíz szintje a jelenleginél alacsonyabb volt.


A felvételt 2009. szeptember 6-án készítette a Nemzetközi Űrállomás 20. személyzete. (Kép: NASA / JSC)

Amikor a gleccserek jege elér a fjordokig, a jég letöredezik, kisebb-nagyobb táblákat alkot (ezt a folyamatot hívják borjadzásnak). A jégtáblák kiúsznak a tengerre.

A fenti kép két gleccser, a Pingvin-gleccser és a HPS 19 jelű képződmény közös végpontját mutatja. A HPS jelölés (Hielo Patagónico Sur) arra utal, hogy a dél-patagóniai jégmező egyik „névtelen” gleccseréről, a 19. számúról van szó. A fjord vizében úszó, a kép közepén látható jéghegyek legnagyobbjai kb. 2 km szélesek.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024