Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Nagy-Keserű-tó
(Rovat: A hét képe - 2009.12.05 09:00.)

Az űrállomásról készített fotón is jól láthatók a hajók a Szuezi-csatorna közepén levő tavon.

A Szuezi-csatornát néhány hónappal ezelőtt egy műholdradaros technikával készült képen mutattuk be (ld. a lenti linket). Most álljon itt egy olyan űrfelvétel, amelyet a Nemzetközi Űrállomás utasai, a 20. személyzet tagjai készítettek, 2009. október 2-án.


(Kép: NASA / JSC)

A kép a Nagy-Keserű-tavat ábrázolja, amely a Szuezi-csatornához kapcsolódó tórendszer egyik része. A csatorna a Földközi-tenger keleti medencéjét köti össze a Vörös-tengerrel, megkímélve így a tengerjáró hajókat attól, hogy megkerüljék egész Afrikát, ha mondjuk Európából az Indiai-óceánra kell jussanak. A csatornán át az út általában 14 órát vesz igénybe. A mesterséges vízi út úgy épült, hogy a hajók csak egy sorban tudnak áthaladni rajta. Ezért a képen látható tó fontos szerepe, hogy itt a hajók megpihenhetnek, bevárhatják egymást a szembe jövők, illetve kikerülhetik egymást az azonos irányba haladók. A képen apró „pálcikaként” jónéhány hajó kivehető – némelyik lehorgonyozva, mások haladás közben.

A Szuezi-csatorna 140 évvel ezelőtti, 1869-es megnyitása előtt ez a terület egy sós lapály volt. A száraz éghajat miatt nem tudott itt elég víz összegyűlni ahhoz, hogy egy állandó tó alakulhasson ki. (A környéken, a partoknál helyenként látható világos területek is sivatagos, homokos talajt jeleznek.) A tó mostani vize a csatornán át a két tengerből pótlódik, így ellensúlyozva a párolgást.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021