Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy hurrikán két arca
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése - 2009.09.07 08:30.)

A Jimena nevű hurrikán szeptember első napjaiban érte el Mexikót. Egy műholdfelvételt, valamint a vihar „keresztmetszetét” is láthatjuk.

A felső, a NASA Aqua műholdjának MODIS detektorával szeptember 2-án készült képen az Atlanti-óceán és a Karib-teger felől érkezett Jimena már Mexikó északnyugati része (Baja California) fölött örvénylik. A szárazföld közelébe elérve erőssége csökkent, bár így is viharos (140 km/h sebességű) szelet és az ottani szárazságnak véget vető bőséges csapadékot hozott. (A képen az északi irány nagyjából jobbra mutat. Segítségül a partvonalakat berajzolták; a felvétel közepét a Kaliforniai-öböl szeli át.)(Kép: NASA / J. Allen / CloudSat FirstLook data, Colorado State Univ.)

Az alsó kép az ugyancsak amerikai Cloudsat műhold fedélzetén repülő radarberendezés adataiból készült. A Cloudsat a MODIS-felvételen megjelölt vonal fölött haladt át, miközben a felhőzet függőleges profilját elkészítette. A vonal nem pontosan a közepénél (a „szeménél”) metszi a ciklont. A földi meteorológiai radarokhoz hasonlóan a műholdról is rádióimpulzusokat küldenek a felhőzetre, s a visszaverődő jelek erősségéből, valamint a futási idejéből tudják megállapítani a felhőzet szerkezetét. A sűrű felhők – a bennük levő apró jégszemcsék – erősebb radarvisszhangot szolgáltatnak. A magasabb felhőkről hamarabb ér vissza a műholdra a jel. A földi időjárási radaroknál – amelyek a nagyobb vízcseppeket érzékelik – ezerszer érzékenyebb a Cloudsat berendezése. Az itt bemutatott metszeten több mint 10 km-es magasságig tornyosulnak a felhők. A felhőzet tetejének magassága nagyjából egyenletes, a sötétebb kék foltok zivatarzónákra utalnak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024