Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Óriás homoksziget Ausztrália partjainál
(Rovat: A hét képe, Környezetünk védelme - 2009.08.09 09:00.)

A Fraser-sziget a Föld legnagyobb homokszigete. Japán űrfelvételek segítségével látogatunk oda.

A különleges sziget az ausztrál földrész keleti partvidékének közepénél található. Anyaga szinte teljes egészében homok, amit mintegy 140 ezer évvel ezelőtt hordott ide a kontinensről az esővíz eróziója. (Egy másik elképzelés szerint a homok antarktiszi eredetű.) A sziget észak-déli irányban elnyúlva 120 km hosszú és 25 km széles. A legközelebbi ausztrál nagyváros a déli irányban kb. 250 km-re Brisbane.


(Kép: JAXA)

A területet jórészt trópusi esőerdő borítja. Felülről szemlélve a szigetet alkotó homokról a tengerpartok és a néhol előforduló, az erdő zöldjét megtörő fehéres homokdűnék árulkodnak. A sziget különleges és gazdag élővilága védelem alatt áll, a hely 1992 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján is.

A homok ellenére a szigeten több mint száz édesvizű tó és számos bővizű patak található. A nagy homoktömeg épp elég esővizet tud megkötni, ami a zöld növényzet burjánzásának is feltétele. A Fraser-szigeten levő tavakat három kategóriába lehet sorolni. Egyik fajtájuk, a magas tavak a tengerszint felett fekszenek, fehér homokos partjuk és kobaltkék vizük az űrfelvételeken is feltűnő. Ezek vízzáró kőzetből álló aljzaton alakultak ki.


A McKenzie-tó vize a világon az egyik legtisztább és legáttetszőbb. (Kép: JAXA)

Az ún. duzzasztott tavak ott alakulnak ki, ahol a mozgó homokbuckák egyszer csak eltorlaszolják egy vízfolyás útját.


A Wabby-tó egy homokdűne egyik oldalán képződött. (Kép: JAXA)

A tavak harmadik típusa olyan, mint egy ablak: ahol a felszín magassága a talajvíz szintje alá csökken, ott bukkannak elő. A keleti parton látható homokdűnék állandó mozgásban, átalakulásban vannak. Az uralkodó széljárás délnyugati. Az északkeleti parton három sziklaalakzat határozza meg a tájképet. A legnagyobb a 60 m magas, meredek Indián-fok (Indian Head), amelyet vulkáni eredetű kőzet alkot. A csendes-óceáni part egy jó 100 km-es szakasza szinte nyílegyenes. A szigeten virágzik az ökoturizmus, a bevételeket a természeti értékek megóvására forgatják vissza.

A legfelső, eredetiben 10 m-es felszíni felbontású képet a japán Daichi (ALOS) műhold AVNIR-2 (Advanced Visible and Near Infrared Radiometer-2) műszerével készítették, 2008. szeptember 28-án. Az érzékelő négy hullámsávban működik, közülük három a látható fény tartományában van. Az ezekből kombinált kép a valódi színeket adja vissza. Sötétzöldek a trópusi esőerdők, világoszöldek a füves területek. A kék szín vízfelszínt, a fehér homokot jelöl. A tavakról készült másik két kép a Daichi 2,5 m-es felbontást szolgáltató PRISM (Panchromatic Remote-Sensing Instrument for Stereo Mapping) műszerének terméke, 2007. június 8-áról. A színeket itt a gyengébb felbontású AVNIR-2 felvétel alapján állították elő.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024