Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Napfogyatkozás geostacionárius pályáról
(Rovat: A hét képe - 2009.07.24 07:00.)

Az „évszázad napfogyatkozása” szerdán Ázsiából és a Csendes-óceán térségéből volt látható. Az űrfelvételen épp Tajvant fedi az árnyékfolt.

A 2009. július 22-én bekövetkezett, ritka hosszú ideig – volt, ahol 6 percnél is tovább – tartó teljes fogyatkozást a geostacionárius pályán keringő egyik japán MTSAT műhold két felvétele segítségével idézzük vissza. Az első kép tajvani helyi időben reggel 8:30-kor készült, a második egy órával később. E második az időpont környékén érte el a totalitás sávja Kína délkeleti részét. Ilyenkor a Föld felszínéről nézve a Hold korogja teljesen elfedi a Napét. A 36 ezer km magasban levő műhold a Föld egész látható felét egyszerre tudja fényképezni. Az ilyen felvételek sorozatán a fogyatkozás egy sötét, mozgó árnyékfoltnak látszik.(Kép: ERI / IIS / University of Tokyo)

Az első képhez, annak is a még éjszakai sötétben levő Indiát mutató nyugati részéhez egy kis „trükköt” is bevetettek. A geostacionárius műholdaknak ugyanis nincs meg a kellő felbontóképességük és érzékenységük, hogy az éjszakai városi fényeket is jól tudják mutatni. Ezért oda a NASA Blue Marble – ugyancsak műholdas – képgyűjteményéből kölcsönöztek hátteret.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024