Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókon
(Rovat: A hét képe, Amerika és az űrcsillagászat , A Space Shuttle program - 2009.05.16 16:54.)

Sikerült megörökíteni, ahogy a Földről nézve a két űreszköz elvonul a Nap fényes korongja előtt.

A képeket Thierry Legault készítette, mielőtt az Atlantis robotkarjával befogta volna az űrteleszkópot, amelynek javítására indult.


Az Atlantis űrrepülőgép és a Hubble-űrtávcső sziluettje egyszerre látszik ezen a május 13-án, a floridai Vero Beach mellől készült felvételen. A két űreszköz közel 600 km-rel a földfelszín fölött keringett, és mindössze 0,8 másdoperc (!) alatt vonult át a napkorong előtt. (Kép: NASA / Thierry Legault)

Az Atlantis és a Hubble 560 km magasban, a Földhöz képest 28 ezer km/h sebességgel haladt. Nem egészen egy másodpercig tartott, amíg a Nappal a háttérben le lehetett őket fényképezni. (A naptevékenységi minimumra jellemzően a csillag korongja egyébként foltmentes.)


Az Atlantis átvonulása a Nap előtt, még május 12-én. A Hubble ekkor még nem volt a közelben. (Kép: NASA / Thierry Legault)

Az amerikai űrrepülőgépek 37 m hosszúak, szárnyfesztávolságuk 24 m. A Hubble-űrtávcső hossza 13 m, legnagyobb szélessége 4 m.

Az űrteleszkóp javításai egyébként a tervek szerint haladnak. A pénteki második űrséta a giroszkópok és az akkumulátorok cseréjének jegyében telt (Mike Massimino és Mike Good vettek részt a munkában). Szombat délután, cikkünk írásának időpontjában a harmadik szerelési napot kezdték el az Atlantis (STS-125) űrhajósai. Ennek során eltávolítják a Hubble „szemüvegét”, vagyis a COSTAR (Corrective Optics Space Telescope Axial Replacement) nevű berendezést. Ez 1993-ban került fel, s a főtükör gyártásakor elkövetett hibát volt hivatott korrigálni. Azóta minden egyedi detektorba beépítették az optikai korrekció lehetőségét, így a COSTAR-ra nincs többé szükség. Helyére egy új tudományos berendezés, egy spektrográf kerül (Cosmic Origins Spectrograph, COS). A mai feladatlistán az Advanced Camera for Surveys (ACS) javítása is szerepel. John Grunsfeld és Drew Feustel mai feladatának a kimenetele talán a legbizonytalanabb az egész küldetés során.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024