Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Szuezi-csatorna radaros űrfelvételen
(Rovat: A hét képe, Envisat - 2009.05.16 10:00.)

Az Envisat három időpontban készített radarképeinek kombinálásával a világ egyik legfontosabb vízi útvonala „színesben” látható.

A Szuezi-csatorna Egyiptom északkeleti részén található, a Földközi-tengert (a kép felső részén) és a Vörös-tengert (lent, délen) köti össze. Így közvetlen összeköttetést biztosít a Földközi-tenger és az Indiai-óceán között. A tengerjáró hajóknak nem kell ehhez megkerülniük Afrikát. Mivel a két tenger vízszintje közt nincs lényeges különbség, nem volt szükség zsilipek építésére. A csatorna tíz évi építkezés után 140 évvel ezelőtt, 1869 novemberében nyílt meg. A Szuezi-csatornán át bonyolódik a világ tengeri kereskedelmének 7,5%-a.


(Kép: ESA)

A csatorna az északi Port Saidtól 160 km-en át fut a déli Szuezi-öbölig. Útja során keresztez több természetes tavat is. Közülük a legnagyobbak a képen középtájon látható (és alább ki is nagyított) Keserű-tavak. A csatorna hosszának legnagyobb részén elég keskeny, egyszerre csak egy hajó átjutását biztosítja. Számos helyen módjuk van a hajóknak elkerülni egymást. Az egyik ilyen hely a Keserű-tavak. A vízen látható élénk színű pontok épp ilyen várakozó hajók.


De mitől pirosak, zöldek illetve sötétkékek? A képen kombinát felvételek ugyanarról a területről, de három különböző időpontban készültek az ESA Envisat földmegfigyelő műholdjával, annak is az ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar) apertúraszintézis-radarjával. A 2007. szeptember 17-én, 2007. december 31-én és 2008. november 10-én készült radarfelvételekhez különböző színeket rendeltek. Ezért a feltűnő változások színesben jelennek meg. Márpedig a tengerjáró hajók helyzete e három távoli időpontban természetesen más és más volt.

A felső, nagy képen a csatornától nyugatra a Nílus deltavidékének egy részlete, keleten a Sínai-félsziget hegyekkel szabdalt terepe is látszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023