Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mesterséges luxusszigetek Dubai mellett
(Rovat: A hét képe - 2009.04.03 09:00.)

A Perzsa-öbölben kialakított, világtérképet formázó mesterséges szigetvilág az űrfelvételeken is jól látható.

A luxusturizmus fejlesztésére Dubaiban, az Egyesült Arab Emirátusokban évekkel ezelőtt mesterséges szigetek építésébe fogtak. A Perzsa-öböl (más néven Arab-öböl) partmenti vizeiben létesülő egyik nagyszabású mérnöki munka szigetei a világtérképet formázzák. E Világ-szigetek építési folyamatának két pillanatába tekinthetünk be az alábbi űrfelvételek segítségével. (Ki-ki eldöntheti, szerinte milyen a hasonlóság...)A hamis színezésű felvételeket a NASA Terra műholdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) detektora készítette. A felső kép nem sokkal a projekt kezdete után, 2004. november 13-án készült, az alsó kép már a 2009. február 5-i állapotot mutatja.

A százszámra épített szigetek anyaga a tengerfenékről kikotort homok. A tenger hullámverése okozta eróziót sziklákból épített hullámtörő falak hivatottak akadályozni, amint az a második felvételen jól kivehető a szigetek körül. Más nevezetes mesterséges szigetcsoportok Dubai mellett óriási pálmafákat formáznak; a Pálma-szigetekből kettő is épült. A most bemutatott, a kontinensek képét utánzó szigetecskék közül egyelőre csak egy készült el teljes mértékben. A kis trópusi paradicsom a képzeletbeli térképen Grönland északnyugati csücskében látható. A kis zöldes pont kinézete élesen elüt a szomszédos, egyelőre csak homokkal borított szigetekétől.

A legújabb hírek szerint a gazdasági világválság hatására a nagyszabású dubai ingatlanfejlesztések bajba kerülhetnek, a fényűzéséről nevezetes városállam luxusfogyasztástól hajtott gazdasága pedig megroppanhat. A beruházások jelentős részét már le is állították. A mesterséges szigeteken levő ingatlanok iránt megcsappant a kereslet, értékük zuhanásnak indult.


A környék a 2009. februári kép nagyobb, az összes mesterséges szigetet mutató változatán. (Képek: NASA / J. Allen / NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS / U.S.-Japan ASTER Science Team)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024