Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

„Jégörvények” Hokkaido mellett
(Rovat: A hét képe - 2009.03.11 09:00.)

Az Ohotszki-tenger jege látványos alakzatot formázott februárban, Japán legészakibb szigetének partjainál.

A kék-fehér örvényeket a NASA Terra műholdjának ASTER műszerével rögzítették, 2009. február 11-én. A kép hamis színezésű: a nyílt vízfelület sötétkék, a jég a világoskék és fehér közötti árnyalatokban mutatkozik.


(Kép: J. Allen / NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / US-Japan ASTER Science Team)

A jég távolról sem egységes megjelenésű, inkább ahhoz hasonlít, mintha épp most kezdenénk összekeverni kék és fehér festéket. Az úszó jégtáblák kirajzolják a tengeri és légáramlásokat. A partvonal alatt a Saroma-tó látható, amelyen jobbra és balra szintén vékonyan befagyott a vízfelület.

Az Ohotszki-tengeren található az északi-sarkvidéki jégtakaró legdélibb nyúlványa, amely hagyományosan Hokkaido szigetének északi partjáig is elér. Az 1979 és 2008 közötti teleken a jég mennyisége egyre csökkenő tendenciát mutatott. Ez alól csak a 2001-es rendhagyó év volt a kivétel. Azóta a csökkenés még gyorsabb.

A téli jégtakaró otthont ad a tengeri madaraknak és emlősöknek. Tavasszal, amikor elolvad, a friss, tápanyagban dús víz elősegíti a tápláléklánc alapját jelentő fitoplankton (az apró tengeri élőlények) elszaporodását.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024