Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

MEGFEJTÉS: Huygens és a művészet
(Rovat: A hét képe, Távoli világok kutatói - 2009.02.07 11:36.)

Ma már tudjuk: a Titan légköre olyan sűrű, hogy a hold felszínén állva nem láthatnánk a csillagos égboltot és a Szaturnuszt, amely körül az égitest kering.

Vincent Icke Christiaan Huygens. Jövő a múltban című könyvének Huygens és a művészet fejezete bemutat néhány olyan illusztrációt, amelyek Huygens megteremtette látásmód egyenes folytatásaként is felfoghatók. A 17. században élt holland csillagász, fizikus és matematikus nem csak felfedezte a Szaturnusz Titan nevű holdját, és nem csak felismerte a bolygó gyűrűinek valódi természetét, de igyekezett úgy leírni e távoli világot, mintha odautazás közben szemlélődnénk.

Az egyik bemutatott kép Bonestell híres illusztrációja, amelyhez kapcsolódóan legutóbbi rejtvénykérdésünket is feltettük.


A Szaturnusz a Titanról nézve – Chesley Bonestell illusztrációja 1944-ből. (Kép: Bonestell Space Art)

Az már a kép készítésének idején is ismert volt, hogy a Titannak van légköre. A tudományos igényű illusztrációk célja, hogy az ábrázolás minél élethűbb legyen, ugyanakkor megmutassa, elképzelhetőbbé tegye mindazt, amit soha nem láthatunk. A festményen a légkört a kékesen derengő égbolt hivatott érzékeltetni. Ma már tisztában vagyunk azzal: hold légköre túl vastag ahhoz, hogy az optikai tartományban ilyen tisztán átláthassunk rajta. Vagyis ha el is jutnánk valaha a Titan felszínére, a Szaturnuszt biztosan nem látnánk így pompázni az ottani égbolton!

Megfejtőink túlnyomó többsége nyilvánvalónak tartotta ezt az eltérést a kép és a valóság között. Néhányan úgy vélték, hogy a közeli, fényes Szaturnusz azért mégis látszana. Meglehet, hogy a fénye átszűrődne a légkörön, de a festményen ábrázolt formában bizonyosan nem csodálhatnánk meg a bolygó részleteit. Akadt egy-egy olyan megfejtőnk is, aki például az égbolt kék színét, vagy a felszínformákat kifogásolta. Ha az érvelést helytállónak tartottuk, természetesen az ilyen válaszokat is elfogadtuk.

A helyes megfejtést beküldők közül kisorsolt szerencsés játékosunk, Epres Kálmán a Typotex Kiadó jóvoltából Vincent Icke Christiaan Huygens. Jövő a múltban című kötetének egy példányát kapja jutalmul. Nyereményéhez gratulálunk! Hamarosan jelentkezünk a rejtvénysorozat következő fordulójával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024