Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Füstoszlop a tűzhányó fölött
(Rovat: A hét képe - 2009.01.28 09:00.)

A tavaly kitört chilei Chaitén-vulkán még mindig aktív, a belőle gomolygó füst űrfelvételeken is jól látszik.

Az alább bemutatott képet a NASA Terra földmegfigyelő mesterséges holdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) detektorával készítették, 2009. január 19-én.(Képek: J. Allen / NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S.-Japan ASTER Science Team)

A Chaitén-vulkán tavaly májusban, több mint 9 ezer (!) évnyi nyugalom után tört ki ismét. (Erről annak idején mi is bemutattunk egy űrfelvételt - ld. lent.) Az azóta eltelt hónapok során a tűzhányó aktív maradt, füstöt és vulkáni hamut eregetve. Ez utóbbi belepte a környék növényzetét, eltorlaszolta a vízfolyásokat. A sáros áradat többször elöntötte a közeli Chaitén városát, amely a felső kép bal alsó részén látható. Érdekes módon a város szabályos szerkezete még így is jól kivehető az űrfelvételen. Az alsó, a vulkánt közelebbről mutató képkivágáson a hegy közvetlen környezete látszik. Az infravörös és látható fény hullámhosszain készült felvételek kombinálásával előállított hamis színezésű képen vörösben látszik a növényzet. A víz sötétkék, a kopár (illetve hamuval vastagon borított) felszín barna. Maga a vulkáni füst fehér színű, elég vastag ahhoz, hogy a műholdas detektor elől teljesen eltakarja az alatta levő felszínt.

A vulkánról déli-délkeleti irányban a színek a szürke és a barna árnyalatai közt váltakoznak. Csak elvétve találhatók kisebb vörös (tehát növényzettel fedett) foltok. Minél közelebb nézünk a vulkánhoz, annál dominánsabb a barna szín. A felső képen, a távolabbi környezetben gleccserek is felismerhetők. A vulkáni csúcs és a tengerparti város közt kanyargó csík a Río Blanco folyó, amelyen május óta számos sárfolyás keletkezett.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023