Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Így vonult a Gustav
(Rovat: A hét képe, Időjárás és előrejelzése , Envisat - 2008.09.05 14:40.)

Az augusztus utolsó és szeptember első napjaiban pusztító hurrikán útvonalát és fejlődését követhetjük az Envisat képein.

Az ESA földmegfigyelő mesterséges holdjának MERIS detektorával több napon át (augusztus 25. és szeptember 1. között) készített felvételek sorozatából egy mozaikot állítottak össze. Ennek darabjait a Karib-tenger és a Mexikói-öböl térsége műholdképének megfelelő helyeire illesztették.


(Kép: ESA)

A Gustav névre keresztelt trópusi vihar augusztus 25-én alakult ki, nem messze Haiti szigetétől, a fővárostól délkeleti irányban. Másnapra a szél erőssége már elérte a 150 km/h-t. A hurrikán Haiti hegyei fölött némileg legyengült, majd Jamaica irányába haladt tovább. Eközben újból erőt gyűjtött. Kuba nyugati peremét augusztus 30-án érte el, immár 195 km/h szélsebességet is mértek. A Mexikói-öböl felett 210 km/h-s volt a legerősebb szél. Louisiana állam partjaihoz szeptember 1-jén ért a Gustav. A Katrina három évvel ezelőtti pusztításának megismétlődésétől tartva elrendelték New Orleans városának kiürítését. Ezúttal szerencsére kisebb volt a hurrikán hatása. Mire elérte a kontinenst, a Gustav már közel száz emberéletet követelt.

A hurikánok hatalmas energiával rendelkező forgószelek, amelyek egy alacsony nyomású középpont körül örvénylenek. Keletkezésükhöz meleg trópusi tengerfelszínre van szükség. A víz fölött felmelegedő, s így csökkenő sűrűségű levegő gyorsan emelkedni kezd, így alakul ki a vízfelszín fölött az alacsony légnyomás. A levegő nagy sebességgel befelé és felfelé kezd áramlani.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024