Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Föld, mint „idegen bolygó”
(Rovat: A hét képe, Deep Impact - 2008.06.14 09:10.)

A nemrég új feladatot kapott Deep Impact űrszonda 50 millió kilométer távolságból fényképezte a Föld-Hold rendszert.

Mint emlékezetes, a Deep Impact elsődleges tudományos célját – a Tempel-1 üstökös meglátogatását – 2005-ben már teljesítette. A Naprendszerben keringő, jó állapotban levő szonda új, EPOXI rövidítésű küldetésének része, hogy közeli, fényes, már ismert óriás exobolygókkal rendelkező csillagokat vizsgáljon. A legközelebbi ilyen csillag persze maga a Nap... A program egyik célja, hogy az exobolygó-keresés szempontjából vizsgálja a Földet, mintegy összehasonlító adatokat nyerve az idegen bolygók tanulmányozásához.


Az EPOXI keretében a Deep Impact nagyfelbontású kamerájával felvételsorozatot készítettek saját bolygónkról. A fenti kép – ha nem is több tucat fényévnyi távolságból, de – messziről, 0,33 csillagászati egység (kb. 50 millió km) távolságból készült, 2008 májusában (a pontos dátumot szándékosan nem áruljuk el, a cikk végén feltett kérdés miatt). A Föld-Hold kettős rendszerben a Hold épp a Föld korongja előtt halad el. A felvétel három különböző színszűrővel (kék, zöld és narancs, 450, 550 és 650 nm hullámhosszak) felvett kép kombinálásával állt elő. A feldolgozás során a Holdat kiemelték, hogy jobban láthatóvá váljon a Föld fényes háttere előtt.


A helyzetről készült magyarázó ábra. (Képek: NASA / JPL-Caltech / UMD / GSFC)

Hétfői frissítés:
Szombati rejtvénykérdésünk (ezúttal versenyen kívül, vagyis díjazás nélkül, csak a „dicsőségért”) így szólt: milyen volt a Hold fázisa a Földről nézve akkor, amikor a kép készült? A kérdésre vasárnap éjfélig fogadtuk a válaszokat. Az első három helyes megfejtő sorrendben Hegyesi Béla, Ambrus Ádám és Németh Péter volt. A Hold a Földről nézve az utolsó negyed közelében tartózkodott, vagyis telihold után, fogyóban, nagyjából fél megvilágítással. A holdfázisokat hagyományosan az újholdtól kezdjük számolni. A magyar nyelv segítségünkre van abban, hogy könnyen megállapíthassuk: a holdsarló épp dagad-e (vagyis a D betű alakját veszi fel), vagy csökken (a C-hez hasonlít). Esetünkben az űrszonda velünk ellenkező irányból látott a Holdra, ezért a Földről nézve csökkenő félhold (C) tükörképét mutatja a felvétel.

A képzeletbeli dobogóról épp lemaradt, negyediknek küldött helyes megfejtést Bezák Tibor, aki ugyanakkor még a kép készítésének dátumát is igykezett megbecsülni. Nem is rosszul: szerinte az alsó ábrán látható konfiguráció május 28-án állhatott fenn, amikor napfelkelte volt Afrika nyugati partjainál. A kép készítésének pontos ideje egy nappal későbbi: 2008. május 29. 6:40 UTC. A helyes napot Bana Péter – igaz, már később – meg is írta nekünk. Köszönjük a megfejtéseket!

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021