Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Jégmentes foltok a Volgán
(Rovat: A hét képe - 2008.01.21 08:15.)

A kemény oroszországi tél vastag jégpáncélt von a nagyobb folyókra, így a Volgára is. Kivételes helyek mégis vannak, mint azt űrfelvételen is láthatjuk.

Oroszország legnagyobb része a kontinens belsejében, a hőmérsékletet szabályozó óceánoktól távol fekszik. A téli hőmérsékletek általában elég alacsonyak ahhoz, hogy a tavak és még a nagyobb folyóvizek is befagyjanak. Rajtuk gyalog vagy akár járművel is át lehet kelni. A NASA Terra műholdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) műszerével a négy évvel ezelőtti télen, 2004. január 29-én készült az alábbi érdekes felvétel.


(Kép: J. Allen / NASA / GSFC / METI / ERSDAC / JAROS / U.S.-Japan ASTER Science Team)

A felső képen a színek a valósághoz közeli látványt nyújtanak. A táj mindenhol fehér, kivéve két nagyobb sötét foltot. A két nyílt vízfelületnek annyi köze van egymáshoz, hogy mindkettőnek a léte az elektromos energia termelésével van kapcsolatban – még ha két különböző erőművi technológiáról van is szó.

Középen lent Balakovo városa látható. A folyásirányhoz képest fent, a képen jobbra a balakovói atomerőmű hűtővize melegíti a Volgát. A hűtőtó vizének magasabb hőmérsékletét legjobban az alsó, infravörös tartományban készült űrfelvétel szemlélteti. A kemény hideg ellenére a víz hőmérséklete itt helyenként a 10°C-ot is eléri. (Ez a víz természetesen nem radioaktív, hiszen a másodlagos hűtökör nincs közvetlen kapcsolatban a reaktorral.)

A duzzasztógátnál a szaratovi vízierőmű termel elektromos energiát. A gát alatt a víz hidegebb, mint az atomerőmű hűtővize, sőt az alsó kép tanúsága szerint a folyás irányában lejjebb már fagypont alatt is van. A jégpáncél kialakulását a lezúduló víz turbulens mozgása akadályozza meg. A Volgán felfelé 350 km-re kiterjedő víztározó nyáron a szaratovi terület mezőgazdasági termelőit is ellátja öntözővízzel.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024