Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Már nem teljesen ismeretlen...
(Rovat: A hét képe, MESSENGER - 2008.01.16 11:24.)

...a Merkúr bolygó eddig űrszondával még nem fényképezett oldala. Közzétették a MESSENGER első felvételét, amelyet a bolygó megközelítése során készített.

Amikor 1974-75-ben a Mariner-10 háromszor elrepült a Naphoz legközelebb keringő bolygó mellett, mindig ugyanaz a félteke volt megvilágítva. Ezért a felszín több mint felének a részletei eddig ismeretlenek maradtak. Ezen változtatott (legalább felerészben) most az amerikai MESSENGER, amely január 14-én mindössze 200 km-es távolságban haladt el a Merkúr közelében.


(Kép: NASA / Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory / Carnegie Institution of Washington)

Az elsőként nyilvánosságra hozott felvételt a fedélzeti széles látószögű kamera készítette, a legnagyobb közelség után 80 perccel, mintegy 27 ezer km távolságból. A kép felbontása kb. 10 km-es részletek felismerését teszi lehetővé. A most látott felszíndarab – hasonlóan az eddig ismerthez – kráterekkel szabdalt, a felületes szemlélő számára a Holdéra emlékeztető. A hatalmas, becsapódásos eredetű Caloris-medence a kép jobb felső részén látható (nyugati részét űrszondról még nem fényképezték). A felvétel tanúsága szerint fényesebb, mint a környező területek, ami minden bizonnyal a felszínt alkotó anyag különbözőségére vezethető vissza. Rövidesen a MESSENGER újabb, részletgazdagabb képeit is közzéteszik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024