Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Földkelte, földnyugta
(Rovat: A hét képe, Japán a világűrben - 2007.11.13 17:19.)

A Hold körül keringő japán Kaguya űrszonda most nyilvánosságra hozott nagyfelbontású képei a híres Apollo-felvételek hangulatát idézik.

A Kaguya immár majdnem egy hónapja 100 km magas pályán kering a Hold felszíne fölött.


A „földfelkelte” képe az ég fekete háttere előtt saját kék bolygónk megvilágított gömbjét mutatja. A kép egy nagyfelbontású HDTV felvételsorozat egyik kockája. A holdi táj részlete az északi pólus környékét mutatja. A Földön a jó szeműek (és akik a kép nagyobb felbontású változatához is hozzáfének) az Arab-félszigetet és az Indiai-óceánt láthatnák.


A második kép eltérő pozícióból készült, amikor a Föld a Kaguya szempontjából a Hold mögé került (az alább, harmadikként látható sorozat ennek a folyamatnak a különböző pillanatait illusztrálja). E felvételeken bolygónk a földgömbökön megszokott pozícióhoz képest „fejjel lefelé” látható, Ausztrália és Ázsia részletei fedezhetők fel rajta. Az előtérben a Hold déli pólusának környékét láthatjuk. A felvételek az NHK japán tévétársasággal együttműködésben repülő HDTV kamerával készültek, november 7-én.A vázlat alapján el tudjuk képzelni, hogy a fent bemutatott felvételek a Kaguya pályája mentén milyen pozíciókban készültek. Az űrszonda keringésének irányát piros nyilak jelzik, a kamera a kék nyilak irányába állítva készítette a felvételeket. A felső pozíciónak (2) a földkelte, az alsónak (1) a földnyugta képei felelnek meg. (Képek: JAXA/NHK)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021