Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Egy eltűnt tó nyomában
(Rovat: A hét képe - 2007.09.21 07:08.)

Májusban Chilében, az Andok hegyei közül eltűnt egy tó. A területet a NASA műholdképein láthatjuk, az esemény előtt és után.

A Patagónia déli részén levő tó hiányát 2007 májusában vették észre. A Témpanos és a Bernardo nevű gleccsererek nyelvénél kialakult 20 ezer négyzetméteres tavat márciusban még látták a helyszínen járt kutatók, így az kevesebb mint 2 hónap leforgása alatt „szívódott fel”.


A NASA Terra műholdjának ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer) detektorával 2007. június 23-án, az ottani télen készített felvételen (fent) a tónak már csak a hűlt helye látszik. A medert alkotó 30 méter mély kráter jórészt árnyékban van, de így is kivehetők a partvonal nyomai. Az északra levő Bernardo-gleccser lábánál tűnik csak fel némi vízfelület. Az alsó kép április 4-én készült, amikor a tó még a helyén volt. A látható és infravörös tartományban felvett adatokból összeállított képeken piros jelzi a növényzetet. (Kép: J. Allen / NASA GSFC / MITI / ERSDAC / JAROS / US-Japan ASTER Science Team)

Bár a tavak hirtelen eltűnése nem gyakori, azért nem is példa nélkül álló. Egy lehetséges magyarázat, hogy egy földrengés során a sziklában olyan repedés keletkezett, amelyen keresztül a víz el tudott folyni. (A térségben a Richter-skálán 6,2-es erősségű földrengés volt a kérdéses időszakban.) Egy másik lehetséges ok sokkal prózaibb: az olvadás. Lehet, hogy a tó lefolyását valamilyen jégtömb akadályozta, s mivel az megolvadt, a víz el tudott folyni. Ezt a feltételezést erősítette meg egy júliusi helyszíni repülőgépes expedíció is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021