Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Furcsa alakú légörvény a Szaturnuszon
(Rovat: A hét képe, Cassini - 2007.03.30 07:04.)

A Cassini felvételein az óriásbolygó északi pólusát egy hatszög alakú légköri képződmény övezi.

Hasonlót eddig a Naprendszer egyik bolygójának vagy holdjának a légkörében sem találtak. A hatszög oldalai gyakorlatilag egyenlő hosszúságúak. A méhsejtre emlékeztető képződményt már két évtizeddel ezelőtt a Voyager-1 és -2 űrszondák is megörökítették. Ezt azt bizonyítja, hogy a jelenség hosszú ideig stabilan fennmarad a Szaturnusz légkörében.


A Cassini-űrszonda VIMS műszerének infravörös képe. Mivel a terület most a bolygónak a Nappal átellenes oldalára esik, ezért a látható fény tartományában működő kamerák nem tudnak róla képet készíteni. A 15 évig tartó sarki éjszakából még kb. 2 év van hátra... (Kép: NASA/JPL/University of Arizona)

A Cassini képein a „régi” hatszögön belül egy kisebb, jóval sötétebb hatszög is felismerhető. A külső hatszög 25 ezer kilométeres, közel négy Földet lehetne elhelyezni belsejében. A legújabb felvételek szerint a szerkezet meglepően mélyen, 100 kilométerrel a felhők felső határa alatt is folytatódik. Belül felhők rendszere kavarog.


Az északi pólusról készült első teljes képek egyike - a Cassini pályája mostanában nagy szögben hajlik a Szaturnusz egyenlítői síkjához képest. A kékes szín a légkör felső részében levő, a mágneses erővonalak mentén bejutó töltött részecskék által gerjesztett molekulákat jelzi. A piros az 5 mikrométeres infravörös sugárzás intenzitását jelöli, ez a melegebb, mélyebb rétegekből származik. A sugárzást leárnyékoló felhők itt sötét foltokként tűnnek fel. (Kép: NASA/JPL/University of Arizona)

Érdekes, hogy a bolygó másik, déli pólusa egészen másképp néz ki. Ott a légkörben egy hatalmas, 8000 km-es átmérőjű, hurrikánra emlékeztető képződmény alakult ki.


A Szaturnusz déli pólusának környéke Caassini felvételén, középen egy szemre emlékeztető alakzattal. (Kép: NASA/JPL/Space Science Institute)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021