Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A Jupitert észlelte a Mars-szonda
(Rovat: A hét képe, Űrszondák a Marsnál , Amerika és az űrcsillagászat - 2007.02.05 07:50.)

A Mars körül keringő Mars Reconnaissance Orbiter 40 cm átmérőjű teleszkópja (kamerája) akkora felbontást tesz lehetővé, hogy vele még a Jupiter is könnyedén észlelhető.

Űrteleszkópokkal már eddig is vizsgálták a bolygókat, többek között a Hubble, a Chandra és a COROT űrtávcsövek eredményeivel kapcsolatban hírportálunkon is rendszeresen találkozhatnak Olvasóink. A Marsot űrszondák vizsgálják. Lehetnek ezek pl. a bolygó mellett elhaladó, a körül keringő vagy arra leszálló egység. A Mariner-4, a Viking-2 vagy a 2001 Mars Odyssey jó példa ezekre.

Olyanra azonban csak ritkán van példa, hogy egy-egy Mars-szonda egyszerre űrtávcsőként viselkedje. Már a Mars Pathfinder is lefotózta a Phobost és a Deimost, és a jelenleg a bolygó felszínén dolgozó roverek is képet készítettek napfogyatkozásról, a Földről, csillagképekről, stb., nagyfelbontású csillagászati képeket bolygószonda mindeddig nem készített.

A HiRISE nevű kamerát használó, s ezzel a Mars felszínéről 20-30 cm-es pixelenkénti felbontású képeket készíteni képes Mars Reconnaissance Orbiter 2007. január 11-én nagyfelbontású képeket készített a Jupiterről és holdjairól, így Mars körül keringő űrtávcsőként működött tulajdonképpen. A kép készítésének az volt az oka, hogy a kutatók kalibrálják a távcső képalkotó műszereinek színmélységét. Az eljárással már a szonda nyers képei is sokkal telítettebbek, kontrasztosabbak.


A Mars Reconnaissance Orbiter Jupiter-fotója Mars körüli pályáról, 2007 janurjában


A Pioneer-10 fotója a Jupiter melletti elhaladáskor, 1973 decemberében

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021