Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Édes kis tizenhat éves...
(Rovat: A hét képe, Amerika és az űrcsillagászat , Űrcsillagászat Európában - 2006.04.27 07:49.)

A NASA és az ESA, a Hubble-űrtávcső üzemeltetői ezt a születésnapot is megünnepelték, ezúttal az M82 galaxisról készített képpel.

A Messier 82 (M82; NGC3034) egy a miénkhez viszonylag közeli, 12 millió fényévre levő galaxis, amely a Nagy Medve csillagkép irányában látszik. Jellemző tulajdonsága a heves csillagkeletkezés, hosszan elnyúlt alakja alapján szivarhoz is szokták hasonlítani.


A Hubble ACS (Advanced Camera for Surveys) képet 2006 márciusában hat különböző darabban, négy színszűrővel készült felvétel kombinációjából „keverték ki” (NASA/ESA/Hubble Heritage Team (STScI/AURA))

A felvétel az optikai (és infravörös) tartományban készített eddigi legélesebb nagylátószögű kép az M82-ről. A galaxis belső vidékein a csillagkeletkezés tízszer gyorsabb, mint a mi Tejútrendszerünkben. A forró, fiatal csillagok nem csak fénylenek, de anyaguk egy része heves csillagszél formájában távozik. Ezek összeadódva hozzák létre a galaktikus „szuperszelet”, amelynek nyomán a csillagközi gáz összesűrűsödik, és újabb csillagkeletkezési hullám indul. A képen vörös színnel jelölt, a galaxis síkjára merőlegesen tornyosuló, ionizált hidrogénből álló kiáramlás is emiatt jön létre. Az M82 csillagkeletkezési aktivitását feltehetően a közeli M81 galaxissal való gravitációs kölcsönhatás váltotta ki mintegy 100 millió évvel ezelőtt.

A Hubble-űrtávcsővel 16 éves működése alatt eddig mintegy 4000 csillagász végzett megfigyeléseket, s 6300 tudományos cikk jelent meg az adatok felhasználásával.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024