Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőben
(Rovat: A hét képe, Űrcsillagászat Európában - 2005.11.24 08:17.)

A Hubble-űrtávcső egyik kísérőgalaxisunk csillagkeletkezési területeit vizsgálta. Az NGC 346 csillaghalmazban a kutatók számos nagytömegű fiatal csillagot fedeztek fel.

A Hubble-űrtávcső segítségével egy a Tejútrendszeren túli csillagbölcsőbe nyertek bepillantást a csillagászok. A fiatal csillagokból álló halmazban több olyan csillagembriót is sikerült felfedezni, amelyek belsejében még nem indult be a hidrogénfúzió. Mindez különösen érdekes, mivel a nagytömegű csillagok korai fejlődése még nem teljesen tisztázott folyamat.

Az NGC 346 jelű csillaghalmaz egyik kísérőgalaxisunkban, a Kis Magellán-felhőben található. A 210 000 fényév távolság ellenére bámulatos részletességgel tárul fel az égbolt e fiatal csillagoknak otthont adó, porral és gázzal tarkított területe. A felvételen több csillagcsoportosulás is látható, a halmaz számos kisebb csoporta oszlik. Itt található egyébként a Kis Magellán-felhőben ismert nagytömegű csillagoknak csaknem a fele.


A középső területen látható fényes, fiatal csillagok korát mindössze 3-5 millió évre becsülik a szakemberek. A halmazt por és gázanyag veszi körül, amely látványosan ívelt peremként öleli körül a csillagbölcsőt. A por és gázanyag formáját a fiatal csillagok sugárzása, valamint a csillagkeletkezést kísérő kifújások (ún. "outflow") határozzák meg.

A Kis Magellán-felhő egy szabálytalan alakú törpegalaxis, Tejútrendszerünk egyik kísérögalaxisa. A Hubble-ürtávcsö segítségével már több csillagkeletkezési területet is sikerült feltérképezni benne.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021