Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Homokvihar Egyiptomban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: A hét képe - 2005.04.13 07:17.)

A sivatagból felkapott sárga homok utazik a szelek szárnyán az AQUA műhold alábbi valódi színes MODIS-felvételén. A március 31-én készült felvételen jól látszik a Nílus deltája és a Szuezi-csatorna is.

Amióta napi rendszerességgel látjuk az ELTE vevőállomásán vett észak-afrikai MODIS-felvételeket, minket is meglepett, milyen gyakran vannak olyan látványos homokviharok, amelyek rengeteg homokot sodornak ki a Földközi-tenger fölé. Átlag 1-2 hetente rögzítünk olyan képet, amelyben Tunéziától Líbián át Egyiptomig a legkülönbözőbb formájú és sűrűségű „homokfelhők” sodródnak a sivatagból északra, a kék tengerre. A most bemutatott jelenség tehát nem egyedi. A felvételt azért választottuk, mert ezen látszik a homok „forrása”, a sivatagi kifúvás, és a művelt területek fölötti homokfelhő-átvonulás is.


A képen felül (északon) a Földközi-tenger látható, a szárazföld Egyiptomhoz tartozik, alul a Vörös-tenger szuezi öble még benyúlik a kép területére. A szárazföld sivatagi hátterétől markánsan elkülön a Nílus-delta, az emberiség egyik legrégebbi civilizációjának területe, a zöld háromszög aljánál a szürkésbarna színű Kairóval, attól nyugatra a piramisvidékkel (a kép felbontása mellett a piramisok legfeljebb pontokként vagy úgy sem ismerhetők fel). A zöld terület keleti (jobb) szélén látjuk a Szuezi-csatornát, közepén, már sivatagos partok között a Nagy-Keserű-tóval, északi végén Port Szaid, a délin Szuez városával (szürke foltok).

A képen látható sivatagok részben kősivatagok (a csatorna és a Nílus között, illetve a csatorna keleti, sínai partján helyenként megfigyelhető sötétebb foltok), a nagyobbik rész azonban homoksivatag. A sínai sivatagban még a frissen felkapott homok felhői is felsejlenek. A tenger és a zöld mezők felett pedig ennek a homokhordásnak az intenzitása is jól látszik.

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2023