Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Hollandia - Polderek és a zavaros Watt-tenger - Űrfelvétel az ELTE vevőállomásáról
(Rovat: A hét képe - 2005.03.31 08:45.)

Az ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy, Észak-Hollandiát és a Nyugati-Fríz-szigeteket mutató felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer valós színes képe 2005. március 21-én készült.

Hollandia sík, és részben a tengerszint alatt fekvő tájai (mélyföldjei) uralják a felvétel nagy részét. Sok helyütt már zöldül a vetés, míg a sörétzöld foltok fenyveserdőket jeleznek. A kép nyugati (bal) oldalán, a felhősáv alatt sötéten felsejlő víz az Ijssel-tó (IJsselmeer), déli és keleti oldalán a két nagy, világos folt a tengertől visszahódított terület, ún. polder. A tó északnyugati sarkában egyenes vonal jelzi a hoorni gátat, amely vizét a tengertől elválasztja.


A kép északi és nyugati szélét uraló Északi-tenger a széles parti dűnesorokkal világos foltokat mutató Fríz-szigetekig tart. A szigetek és a holland szárazföld között a Watt-tengert találjuk, ennek zavaros-barna vize azonban inkább a szárazföldére, semmint a tengerére hasonlít. Ez ne tévesszen meg minket: Hollandia északi partját a zöld mezőket északon szegélyező, széles, nagyrészt homoktól fényes sáv vége jelenti, ehhez illeszkedik az említett gát is.

A kép északkeleti sarkában a Hollandia és Németország határát jelentő Keleti-Ems torkolatát, illetve annak folytatásában a Watt-tenger barna és az Északi-tenger zöldeskék vizének keveredését figyelhetjük meg. Amszterdamot a kép délnyugati sarka közelében, az IJsselmeert a tengerrel összekötő csatorna mentén láthatjuk.

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024