Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A befagyott Azovi-tenger - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról
(Rovat: A hét képe, Hazai kutatóhelyek és űripar - 2005.03.04 01:13.)

Az Azovi-tenger északi részének befagyását, illetve a különböző korú jégtakaró-darabokat láthatjuk TERRA műhold alábbi valódi színes MODIS-felvételén. A február 4-én készült felvételen jól látszik a beltenger fagymentes részének jellegzetesen eltérő, szürke színe is.

Az Azovi-tenger a Fekete-tenger legnagyobb öble; északon Ukrajna, nyugaton a Krím-félsziget, keleten pedig a Kubány (a kép jobb oldalának hómentes, de befagyott folyókkal átszeldelt területe) határolja. Északkeleti sarkában a Don torkolata, és Rosztov városa (szürke folt) látható, délen pedig a Kercsi-szoros kapcsolja a Fekete-tengerhez.

Középiskolai atlaszainkból emlékezhetünk a „tengerek befagyásának határa” vonalakra. Ennek illusztrációját adja a mostani kép: az Azovi-tenger északi része befagyott. A befagyás mindig a partok mentén kezdődik, és a hideg időt kísérő szél gyakran igen érdekes alakzatokat rajzol a formálódó jégtakaróból. Azt is megfigyelhetjük, hogy a jégtakaró egyes részei eltérő korúak: a Don-torkolat környékén a jég több hetes, míg a jég-víz határhoz közeledve nyilván egyre fiatalabb. A befagyás egyes, néhány nap vagy 1-2 hét különbséggel érkező hideghullámokhoz köthető fázisai is felsejlenek.


A tenger jégmentes részének szürke színe lényegesen eltér a Fekete-tenger kékjétől: ahogy a beltengert tápláló folyók vízhozama télen lecsökken (és a hóolvadásig alacsony is marad), az elzárt öböl vize csak lassan cserélődik a Kercsi-szoroson keresztül. Emiatt a behordott folyóvízi hordalék feltehetően lényegesen jobban feldúsul, mint nyáron. Hogy ez tényleg így van-e: néhány hónap múlva, egy másik felvételen megláthatjuk, itt az Űrvilág hasábjain!

Timár Gábor – Kern Anikó (ELTE)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024