Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Vénusz-átvonulás az űrből nézve
(Rovat: A hét képe, A Nap és bolygótestvéreink - 2004.06.09 10:13.)

A NASA Föld körüli pályán keringő napmegfigyelő holdja, a TRACE nézőpontjából is látható volt a Vénusz tegnapi átvonulása a napkorong előtt.

A TRACE felvételeiből készült montázs felső képén a bolygókorongot övező halvány gyűrű a napfénynek a Vénusz légkörében való szóródása miatt látszik. A bal és jobb oldali alsó képek ultraibolya illetve extrém ultraibolya tartományban készültek.


A Földtől jóval távolabb (másfél millió kilométerre) keringő, a bolygónk pályasíkjából kissé „kilógó” SOHO szonda számára az átvonulás kevésbé volt látványos, de annál hasznosabb. A Vénusz látszó iránya nem esett egybe a napkorongéval, így a SOHO nézópontjából az átvonulás „csak” a napkoronát érintette. Ez a kitakarás azonban alkalmat ad arra, hogy a SOHO műszereit még pontosabban kalibrálják. A takarás helyén észlelt sugárzás csak a napkorongból származó, a távcsőben szóródó fény lehet. Ennek korrekcióba vételével határozható meg, hogy a műszerek által felfogott sugárzás pontosan mekkora része is érkezik közvetlenül a koronából.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024