Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

A hét képe: a Montserrat-sziget átváltozása
(Rovat: A hét képe, Katasztrófák ellen , Az emberi élet védelme - 2003.08.19 09:46.)

A Földünk folyamatos megfigyelését végző műholdak számtalan lehetőséggel bővítik a különböző tudományágak kutatásait. Az alábbi felvétel a vulkanológusok, a geográfusok és a térképészek munkájához egyaránt hasznos információkkal szolgál.

A nyugat-indiai Montserrat-szigeten 2003. július 12-14. között zajlott le a Soufriere tűzhányó robbanásszerű kitörése. A vulkáni kúp összeomlott és hatalmas, forró gázokból, hamuból valamint kőzettörmelékből álló, a tűzhányó oldalán lefelé száguldó felhő (ún. piroklasztikus torlóár) képződött, amely a parttól mintegy két kilométeres távolságig szétterült az óceán felett. A felhőáradat a parányi sziget egyes részein 115 mm vastagságú hamuréteget hagyott maga után. A robbanás és az azt követő összeomlás átrajzolta a sziget domborzati képét, főként a délkeleti részen, ahol a forró áradat mély kanyont vésett ki magának.


A felvételt az Aqua műhold készítette közepes felbontású spektroradiométerével (MODIS) 2003. július 14-én. A kép közepén látható az éppen működő tűzhányó hamufelhőjének nyúlványa, amely a Montserrat-sziget déli részéről nyugati irányba terjed ki. A szigetet körülvevő óceán zöldeskék színéből arra lehet következtetni, hogy abban a régióban terült szét a hamu.

Csengeri Timea, Sik András

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021