Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Égi kövek záporában
(Rovat: A hét képe - 2003.03.15 08:14.)

Kereken 30 évvel ezelőtt ritka esetnek lehetett tanúja a világ: egy kaliforniai autó tetejébe csapódott be az azóta San Juan Capistranó-i meteoritként elhíresült égből érkező kőzetdarab.

A Földdel ütköző aszteroidák kataklizmikus eseményei és az általuk kiváltott világvége napjaink hollywoodi filmjeinek egyik felkapott témája, de a bulvársajtó címoldalairól is gyakran köszönnek vissza kozmikus balesetek rémképei. Túlmutat e rövid cikk keretein mélyen belemerülni és kitárgyalni ezen híresztelések hibáit és melléfogásait, az azonban tény, hogy kozmikus karambolok néha történnek – szerencsére az 1973-as eset során csak egy autó sínylette meg a heves találkozást.

Kisebb meteorok nap mint nap lépnek be a Föld légkörébe, legtöbbjük azonban elég, mielőtt még földet érhetne. 1973. március 15-én a kaliforniai San Juan Capistrano városában azonban épp nem ez történt. Az azóta híressé vált meteorit épp egy autó alumínium tetejébe csapódott be. Személyi sérülést nem okozott, a lakott területre eső meteoritek azonban mindenféleképp különlegességnek számítanak.Ritka esetek egyike ugyanis, hogy látható, amint az égből jövő kő becsapódik, s azonnal meg is találják. Így gyakorlatilag olyan, mintha a kutatók kezei közé pottyannának, hiszen nagyon hamar hozzájuthatnak a kőzethez, s megkezdhetik vizsgálatát, még mielőtt a fontos radioaktív elemek jelentős része elbomlana. A San Juan Capistranó-i darab a kondritos kőmeteoritek csoportjába tartozik, amelyek a Naprendszer kialakulásával közel egy időben keletkeztek, s bolygórendszerünk fiatal korának nyomait őrzik.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024