Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GPS hét: átfordulás!
(Rovat: A GPS rendszer, Navigáció és térképészet - 2019.04.02 13:15.)

2019. április 6-át a GPS felhasználóknak érdemes megjelölni a naptárukban, ugyanis a dátumot követően néhány vevőkészülék furcsán kezdhet el viselkedni.

A problémát az jelenti, hogy a műholdak a GPS hét számát egy 10 bites formátumban küldik meg a navigációs jellel a vevőkre, így az legfeljebb 1024 hét lehet, ami megközelítőleg 19,7 évnek felel meg. Minden ilyen 19,7 éves periódust egy „korszakként” értelmezhetünk. Egy-egy ilyen időszak végén a GPS hét száma nullázódik, a számlálás újrakezdődik – vagyis egy új korszak indul.

Az első ilyen időszak 1980 januárjában kezdődött, majd 1999. augusztus 21-én ért véget. Ahogy április 6-án elérjük a második periódus végét, néhol problémákat tapasztalhatunk, előfordulhat, hogy egyes vevők, vagy rendszerek nem tudnak megbirkózni a problémával.

A bonyodalmak elkerülésére 2018 áprilisában az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma emlékeztetőt adott ki, hogy a GPS felhasználók tisztában legyenek a helyzettel. Bármilyen változtatás, módosítás vagy egyéb intézkedés végső soron a felhasználó felelőssége, ezért a minisztérium erősen ajánlja a kritikus eszközök tulajdonosainak és üzemeltetőinek, hogy készüljenek fel a nullázódásra.

Kire lesz hatással az esemény? A lista hosszú és változatos lehet: a pénzügyi piacok, energiatermelő vállalatok, ipari ellenőrző rendszerek ugyanúgy érintettek lehetnek, mint a vezetékes és mobil kommunikációs hálózatok. Valójában azonban, mivel a nullázódás második alkalommal fog megtörténni, a legtöbb gyártó felkészült rá, így az új GPS vevők már képesek áthidalni ezt a problémát, tehát azokra egyáltalán nem lesz hatással a jelenlegi, „korszak végi” helyzet. Nehézségek viszont abban az esetben előfordulhatnak, ha a vevők már 10–15 éve firmware frissítés nélkül üzemelnek. A körülmény egyébként nem befolyásolja a vevők navigációs képességét, mindössze elképzelhető, hogy olyan hét, hónap, vagy év időbélyegeket hoz létre, amelyek hibásak.

Egyebek mellett ennek a problémának a kiküszöbölésére is folyamatban van egy több milliárd dolláros frissítési program, ami javítaná a globális helymeghatározó rendszer teljesítményét. Ez magával hozná a 10 bites formátum 13 bitesre való növelését, amivel kb. 157 év hosszúságúra növekedhetne egy-egy ilyen korszak. Fontos megjegyezni, hogy más globális navigációs műholdrendszereket (GNSS), mint például az orosz GLONASSZ, az európai Galileo, vagy a kínai Beidou ez a probléma nem érinti.

(Együttműködő partnerünk: Galileo blog, Lechner Tudásközpont, Kozmikus Geodéziai Obszervatórium)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021