Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

GPS Block 2F-7
(Rovat: A GPS rendszer, Navigáció és térképészet - 2014.08.02 13:15.)

Ebben az évben már a harmadik új műholddal frissítették a széles körben használt amerikai helymeghatározó rendszert.


A GPS Block 2F-7 műholdra zárul a rakéta orrkúpja. (Kép: ULA)

A GPS (Global Positioning System) műholdjainak jelenlegi legmodernebb, Block 2F jelzésű sorozatából ez volt sorrendben a hetedik űreszköz. Közülük első 2010-ben, a legutóbbi idén májusban indult. A mostani startra egy Atlas-5 hordozórakétával került sor a floridai Cape Canaveralről, magyar idő szerint augusztus 2-án 5:23-kor. Az 1,63 tonnás, egy Centaur végfokozat segítségével közvetlenül a közepes (kb. 20 ezer km-es) magasságú pályára juttatott műholdat a GPS rendszert fenntartó Amerikai Légierő megrendelésére a Boeing cég gyártotta.


Pályán egy GPS Block 2F műhold. (Fantáziakép: US Air Force)

A GPS Block 2F sorozatban összesen 12 műholdat építenek. Ezek alkotják majd a rendszer „gerincét” az elkövetkezendő másfél évtizedben. A most felbocsátott GPS Block 2F-7 hold az F jelű (hatodik) pályasík 3. számú pozícióját foglalja el, ahol leváltja az 1997-ben pályára állított GPS Block 2R-2 műholdat. Mivel az még mindig működőképes, ugyanebben a pályasíkban átirányítják egy mások pozícióba. Ott jelenleg a nyugdíjazásra érett GPS 2A-14 szolgál, amely a maga 22 (!) évével az egyik legöregebb aktív tagja a navigációs műholdrendszernek.

A GPS konstellációban összesen 6 pályasíkban egyenként legalább 4-4 aktív műhold kering a Föld körül, hogy rádiójeleikkel elősegítsék a pontos hely- és időmeghatározást világszerte. A 2F műholdsorozat nem csak az elöregedő űreszközök pótlására szolgál, de fokozatosan modernizálja is a rendszert. Még pontosabb fedélzeti atomórákkal szerelték fel őket, a korábbiakhoz képest új navigációs jelet (L5) is sugároznak, a rendszer jobban ellenáll az esetleges zavarásoknak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024