Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Új, modern GPS műhold indult
(Rovat: A GPS rendszer, Navigáció és térképészet - 2012.10.05 07:15.)

A legújabb generáció harmadik képviselőjével újra frissítik a már világszerte nélkülözhetetlenné vált amerikai navigációs műholdrendszert.

A GPS (Global Positioning System, globális helymeghatározó rendszer) Block 2F-3 jelzésű műholdja október 4-én, magyar idő szerint 14:10-kor emelkedett a magasba a floridai Cape Canaveral 37B jelű indítóállásáról, egy Delta-4 hordozórakétával.


A nagyteljesítményű rakéta és végfokozata nem átmeneti pályára, hanem közvetlenül a tervezett végső helyére, a 20 ezer km magasan, 55°-os hajlásszögű pályákon keringő GPS konstelláció A jelű pályasíkjába, annak is az 1. számú pozíciójába juttatta az új űreszközt. A repülés a starttól a műhold önállósodásáig három és fél órán át tartott. A GPS Block 2F-3 műhold egy már 19 éve működő társát váltja le. A Boeing által épített 2F sorozattal lassan de biztosan tovább modernizálják az amerikai navigációs műholdrendszert. Az új holdak pontosabb méréseket tesznek lehetővé, könnyebben átprogramozhatók, jobban ellenálnak az esetleges zavarásnak, és a polgári repülés számára kialakított új navigációs jelet is sugározzák. A 2F jelzésű műholdsorozat első tagja 2010-ben, a második 2011-ben állt pályára.


A GPS Block 2F műholdakból összesen 12 készül. (Fantáziakép: Boeing)

Az amerikai katonai irányítás alá tartozó, de világszerte számtalan civil hely- és időmeghatározási alkalmazásra is használt GPS a tőle megszokott stabilitással működik. Pillanatnyilag összesen 31 aktív műholdja sugározza rádiójeleit a Föld körül egyenletesen elosztott pályákról a vevőkészülékek felé. Napjainkra a műholdas helymeghatározás megkerülhetetlenül fontossá vált a szárazföldi, légi és vízi közlekedés, a mezőgazdaság, a földmérés, a tudományos kutatás, és még egy sor más gazdasági terület számára. De a GPS nyújtotta pontos időszinkronizációt használják például a banki tranzakciókhoz is.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024