Űrvilág
Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

STS-107: GYORSJELENTÉS (2003.02.12.)
(Rovat: A Columbia utolsó útja - 2003.02.12 06:06.)

A megtalált szárny és futóakna ajtó egyaránt a baloldalról származik. Újabb emberi maradványok. Gehmann független és hozzáértő. Eltemették Ilan Ramont.

* Egyértelműnek tűnik, hogy a pár napja megtalált, 66-68 x 46 cm-es szárnydarab a bal szárnyról származik. A szintén nemrég előkerült futóakna ajtó is a baloldali futóművet fedte. A szakemberek azt várják, hogy a két roncsdarab jelentős mértékben viszi előrébb a vizsgálatot, hisz közismert, hogy a magas hőmérsékletre utaló első jelzések a futóaknában, illetve az annak környékén elhelyezett szenzorokról érkeztek, és az is egyértelmű - ahogy arról korábban beszámoltunk - hogy a bal szárnyból már legalább 60 másodperccel a Columbia széthullása előtt hiányzott egy nagyobb darab.

* Még mindig dolgoznak a szakemberek azoknak a telemetriai adatoknak a feldolgozásán, amelyek 32 másodperccel a beszéd-kommunikáció megszakadása után még jöttek különböző csatornákon, és amelyeket a földi számítógépek rögzítettek.

* Újabb emberi maradványokat találtak. Ezzel az olyan helyek száma, ahol az asztronauták földi maradványaira leltek tízre nőtt.

* A Columbia űrrepülőgépből származó különféle elemek, darabok, maradványok száma már jóval meghaladja a 12 000-et.

* Pár napja O'Keefe a NASA igazgatója Harold Gehman Jr.-t, a Haditengerészet nyugállományú admirálisát nevezte ki a Columbia Balesetét Kivizsgáló Bizottság vezetőjének. Ezt követően sok olyan vélemény látott napvilágot, melyben egyrészről kétségbevonták Gehmann hozzáértését, másrészről viszont függetlenségét. Tegnap O'Keefe nyilvánosan is védelmébe vette Gehman-t, amikor azt mondta, hogy olyan valakit akart kinevezni, aki "nem a NASA-n belül dolgozik", tehát éppen ez "biztosítja a függetlenségét". Ugyanakkor olyan személyt akart, akinek komoly tapasztalata van egy katasztrófát kivizsgáló bizottság irányításában. Márpedig éppen Gehmann volt az, aki 2000-ben az amerikai Haditengerészet USS Cole nevű hajóját Jemenben ért támadást kivizsgáló bizottságot vezette.

* Kedden örök nyugalomba helyezték az első izraeli űrhajóst. Ilan Ramon 48 éves volt, élete első űrutazásán vett részt. A temetésre Izrael északi részén, egy kis faluban, Nahalahban került sor.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2024