Orosz javaslatok: Három helyett két fő az ISS-en, NEM a női űrhajósokra

Oroszország a közeli jövőben nem, vagy csak rövid expedíciókra küld nőket a világűrbe. A döntést Jurij Koptyev, az Orosz Űrügynökség vezetője jelentette be. Az ok, a Columbia elvesztésével járó, jelentősen szűkítendő űrhajóslétszám.

Koptyev szerint: "ha a közeljövőben egyáltalán küldünk nőt a világűrbe, akkor is csak rövid időre" (értsd: látogató legénységgel). Koptyev hozzátette, hogy “amikor az űrállomáson majd hat, vagy hét fő fog dolgozni, a nőknek ismét egyértelmű szerepük lesz."
Az orosz szakember azt is elmondta, hogy az oroszok javasolták az amerikaiaknak, hogy (a Nemzetközi Űrállomás víz-, élelmiszer-, és oxigén-készletének tartalékolása végett) a következő állandó legénységtől a létszámot csökkentsék háromról, kettőre. A mai elképzelések szerint tehát mindaddig, amíg az űrrepülőgép-flotta ismét repülőképes állapotba nem kerül, csak két fő dolgozna tartósan odafent. A jelenleg fent tartózkodó három űrhajós pedig - az eredetileg márciusra tervezett Atlantis űrrepülőgéppel történő visszatérés helyett - valamikor májusban térne vissza Szojuz űrhajóval. Ezek után nagy valószínűséggel csak két ember tartózkodna folyamatosan az ISS-en, és fő feladatuk az űrállomás üzemben tartása volna. Amennyiben így lesz, valószínűleg egy-egy olyan amerikai, illetve orosz űrhajósra esik a választás, aki az átlagosnál is jobban ismeri a komplexum amerikai, illetve orosz egységeit. Az ilyen személyek kiválogatása és az első duó gyorsított felkészítése már megkezdődött.

Oroszország eddig egyébként összesen három nőt küldött a világűrbe.Az ejtőernyős és sportrepülő Valentyina Tyereskova 1963 júniusában az első nő volt a világűrben, három napig keringett a Föld körül.A berepülő-pilóta Szvetlana Szavickaja 1982 augusztusában és 1984 júliusában 8, illetve 12 napot töltött a világűrben. Ő volt az első nő, aki űrsétára is vállalkozott 1984. július 25-én.A műszaki főiskolai végzettségű Jelena Kondakova először 1994-ben járt a világűrben, mint az egyik hosszú időtartamú Mir repülés résztvevője. Oda is, és vissza is a Szojuz TM-20-szal repült, a vállalkozás teljes időtartama 170 nap volt. Második repülésére 1997 májusában került sor, az valamivel több mint 9 napig tartott. Ezzel a repülésével Ő lett az első orosz nő aki amerikai űrrepülőgéppel (az Atlantisszal) repült, egyben azon kevesek egyike, akik kétszer is dolgozhattak a Mir űrállomáson.

Űrrepülés során eddig négy hölgy vesztette életét.
Az 1986-os Challenger katasztrófában Christa McAuliffe (az első tanár a világűrben), illetve a rutinos Judie Resnik, míg pár héttel ezelőtt a Columbia tragédiája során (az indiai származású) Kalpana Chawla és Laurel Clark foglalt helyet a fedélzeten.

Kapcsolódó cikkek:
Utánpótlás indult az Űrállomásra
Hogyan tovább Nemzetközi Űrállomás?

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022