Műholdcsere - azaz Satellite Exchange

Holnap Kaliforniában egy vadonatúj konferencia és kiállítás debütál. Címe International Satellite and Communication exchange (ISCe - Nemzetközi Műholdas és Távközlési csere). Célja, hogy felhívja a figyelmet a legelterjedtebb és az emberiség számára mindennapi életében legnagyobb hasznot hajtó műholdas technológiák használatára, és lehetőségek szerinti KOMBINÁLT használatára.

Maga a rendezvény augusztus 27 és 29 között zajlik Long Beach-en (Kalifornia, USA), és szervezője a Hannover Fairs USA (azaz a hannoveri CEBIT elektronikai és számítástechnikai vásárt szervező cég) amerikai leányvállalata. Ez utóbbi tény elég nyilvánvalóvá teszi azt, hogy a szervezők már tényként kezelik azt, amit sok döntéshozó és adófizető még mindig nem ismert fel, vagyis, hogy a gyakorlati célú műholdak használata éppúgy átjárja társadalmunkat, mint a mikroelektronika, a szórakoztató elektronika, vagy a számítástechnika és informatika. Ennek megfelelően a meghívott előadók között szerepel pl. John Stenbit, vezető információs hivatalnok az amerikai Védelmi Minisztériumtól (DoD), valamint a Boeing Műholdas Rendszerek nevű üzletigazgatóságának (a világ legnagyobb magán asztronautikai vállalkozása), vagy az Intelsat nemzetközi műholdas távközlési, illetve az Inmarsat nemzetközi műholdas mobil távközlési vállalatnak vezető tisztségviselői. A rendezvényt öt fő témakör köré szervezik.

Ezek:
- információ és kommunikáció,
- műsorszórás,
- távközlés,
- navigáció,
- a Föld megfigyelése és felvételezése.

Valószínüleg különösen nagy érdeklődésre fog számot tartani egy 28-i panel-diszkusszio, melynek címe: "GPS and RemoteSensing: Dual-Use Challenges for Civilian and Military Applications" (GPS és távérzékelés: A kettős felhasználással kapcsolatos kihívások a polgári és katonai alkalmazásokban). Itt arról fognak a szakemberek eszmét cserélni, hogy napjaink fokozódó biztonsági igényei milyen problémát jelentenek, és milyen lehetőségeket biztosítanak két - eredetileg katonai célokra - kifejlesztett, (ám napjainkban már hihetetlenül kiterjedt polgári alkalmazásokkal rendelkező) területen, a GPS és a távérzékelés területén. Az előbbi a műholdas helymeghatározást és navigációt, az utóbbi pedig a különféle légijárművekről és űreszközökről végzett optikai, illetve radaros képalkotást, felvételezést jelenti. A rendezvény mellett az érdeklődőknek kiállításon mutatják be azt, hogy a mesterséges holdak miképp segítik mindennapjainkat, illetve, hogy mik lehetnek a jövő alkalmazásai.

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus