Űrpolitika

Az űrszemétről az ENSZ-ben

Az űrszemétről az ENSZ-benSokan foglalkoznak az űrszeméttel, de tavaly alig változott valami, rendkívüli esemény nem történt. Az egyik Sentinel megúszott egy apró ütközést.

A NASA 2018-as költségvetése

A NASA 2018-as költségvetéseA kormányzat által benyújtott költségvetési tervezet értelmében a NASA 2018-ban is közel 20 milliárd dollárral gazdálkodhat. Szinte minden program folytatódik.

Keleti nyitás – Lengyelországban

Keleti nyitás – LengyelországbanLengyelország és Kína közösen szándékozik műholdat építeni, de más területekre is kiterjesztik az együttműködést.

Az űrrepülőgép pilótanője

Az űrrepülőgép pilótanőjeEileen Collins nyáron felszólalt a Republikánus Párt elnökjelölő Konvencióján. Szavait az elnökválasztás eredménye új megvilágításba helyezte.

Álomvadászat ENSZ segítséggel

Álomvadászat ENSZ segítséggelAz ENSZ Világűriroda lehetőséget kínál a fejlődő országoknak, hogy 2021-ben a Sierra Nevada Corporation cég Dream Chaser (álomvadász) űrrepülőgépén kísérletet küldjenek a világűrbe.

Az „Open Universe” kezdeményezés

Az „Open Universe” kezdeményezésAz ENSZ-ben elhangzott olasz javaslat értelmében széles körben hozzáférhetővé kell tenni a csillagászati, űrtudományi, űrfizikai adatokat.

Az ESA kéreti magát

Az ESA kéreti magátA NASA főigazgatója személyesen próbálta az ESA Tanács ülésén rávenni a tagországok küldötteit, hogy az ESA is vállaljon 2024-ig kötelezettséget a Nemzetközi Űrállomás közös működtetésére.

Luxemburg az élre törne

Luxemburg az élre törneLuxemburg kormánya május elején háromoldalú megállapodást kötött, hogy az ország kezdeményező szerepet vállaljon az űrbányászatban. Aranyra, platinára és vízre fáj a foguk.

Évfordulós ENSZ kiadvány

Évfordulós ENSZ kiadványTíz éve jött létre az ENSZ égisze alatt a műholdas navigációt biztosító államok és szervezetek nemzetközi egyeztető fóruma, az ICG.

Hat műhold a darabjaira hullott

Hat műhold a darabjaira hullottMegfordult a korábbi évek csökkenő tendenciája, tavaly enyhén nőtt az űrszemét mennyisége. A Föld körül keringő mesterséges tárgyak össztömege meghaladta a 7000 tonnát.

Földközeli égitestek

Földközeli égitestekAz ENSZ-ülések napirendjén továbbra is önálló pontként szerepelnek a földközeli égitestek. Elsősorban nemzetközi szervezetek foglalkoznak a kérdéssel.

Ülésezett az ENSZ Albizottság

Ülésezett az ENSZ AlbizottságAz ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) Tudományos és Technikai Albizottsága (STS) 2017. január 30. és február 10. között Bécsben tartotta ez évi ülését.

Amerikai elnökök és a világűr

Amerikai elnökök és a világűrA közelmúltban a NASA és az amerikai űrpolitika az elnökválasztás után várható jövőjéről írtunk. Érdemes a múltra is vetni egy pillantást: mit tettek az űrkorszak amerikai elnökei az űrkutatásért?

Merre tovább, NASA?

Merre tovább, NASA?Az amerikai elnökválasztás eredménye beindította az elemzők fantáziáját. Milyen űrpolitikát várhatunk Donald Trumptól? Különböző portálokról gyűjtöttünk össze egy csokorra való véleményt, találgatást.

Nem kell az űrverseny retorikája

Nem kell az űrverseny retorikájaNem csak az Egyesült Államokról van szó. Az egyre inkább nacionalista hangnem az űrtevékenység körül elriaszt bennünket a tudománytól, amit csak együttműködve művelhetünk.

A nemzetközi együttműködés fokozódik

A nemzetközi együttműködés fokozódikKína folyamatosan bővíti űrkutatási együttműködését Oroszországgal és az ESA-val. Az USA-val nem, de ez az amerikaiakon múlik.

Ülésezett a Világűrbizottság

Ülésezett a VilágűrbizottságJúnius 8. és 17. között Bécsben megtartotta idei, politikai viharoktól sem mentes, 59. ülésszakát az ENSZ Világűrbizottsága.

Kéz a kézben az informatika és az űrtevékenység

Kéz a kézben az informatika és az űrtevékenységAz űrtevékenység és az információs társadalom jelentős hatással vannak egymásra, értettek egyet a GLIS2016 konferencia résztvevői a kétnapos genfi rendezvényen.

A világ polgári űrköltségvetése

A világ polgári űrköltségvetéseMintegy hetven ország költ évente 10 millió dollárnál többet polgári űrprogramokra. Rengeteg új szereplő bukkant fel az elmúlt évtizedekben, Magyarország azonban még nem érte el ezt a küszöböt.

Szélmalomharc az űrszemét ellen

Szélmalomharc az űrszemét ellenAz ESA két műholdja pályáját módosította, adatbázisait és űrszemét portálját ingyenesen bárki számára hozzáférhetővé tette, de a több ezer műholdból álló konstellációk terve aggasztónak tűnik.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus