Újra a Nap „alatt”

Február első napjaiban az ESA és a NASA 1990 óta működő közös űrszondája harmadszor haladt át pályájának legdélibb pontján.

Az Európában épített Ulysses szonda most ismét a Nap déli pólusa fölött repül. A Föld és a bolygók keringési síkja többé-kevésbé egybeesik a Nap egyenlítői síkjával. Az Ulysses az első űreszköz, amely jelentősen, majdnem merőlegesen kitérve ebből a síkból, központi csillagunkat és környezetét „felülről” és „alulról” is képes megfigyelni. Mostani Nap körüli pályájának periódusa 6,2 év.

A programot eredetileg 5 évesre tervezték, de az űrszonda és 9 fedélzeti műszere még most, több mint 16 év után is jól bírja a munkát. Működtetésük ugyanakkor egyre nehezebb, mivel a fedélzetén rendelkezésre álló elektromos teljesítmény folyamatosan csökken. (A radioizotópos termoelektromos generátor a radioaktív bomlásból származó hőt alakítja elektromos energiává.) Ezért az utóbbi években csak a legfontosabb mérőberendezések működtek folyamatosan, a többieket felváltva kapcsolják ki és be. Májustól, ahogy a szonda közelebb kerül a Naphoz, szerencsére csökkenteni tudják majd a fűtést. Ezáltal felszabadul annyi energia, hogy a teljes műszerpark egyidőben is működőképes lehet.

Kapcsolódó cikkek:
Ulysses-születésnap
Magyar kutatók elismerése
2008-ig meghosszabbították az Ulysses programját
Mit látott az Ulysses a Nap szoknyája alatt? (1. rész)
Mit látott az Ulysses a Nap szoknyája alatt? (2. rész)
Az Ulysses jól teljesít (1. rész)
Az Ulysses jól teljesít (2. rész)
Az Ulysses jól teljesít (3. rész)

Kapcsolódó linkek:
Újabb mérföldkő az Ulysses programjában (ESA)

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus