Orosz űrtervek

Nyolc új orosz űrhajós

Nyolc új orosz űrhajósLezárult a Roszkoszmosz 2017-ben indított űrhajós-válogatása. A nyolc jelölt szeptemberben megkezdte a kiképzést. Az űrügynökség ígérete szerint akár a Holdra is eljuthat valamelyikük.

Vezetőcsere a Roszkoszmosznál

Vezetőcsere a RoszkoszmosználDmitrij Rogozin Igor Komarovot váltja az orosz űrtevékenységet vezető állami vállalat élén.

Vosztocsnij: az első start

Vosztocsnij: az első startAz ország távol-keleti területén épülő új orosz űrrepülőtérről elindultak az első műholdak.

Makákók a Marshoz?

Makákók a Marshoz?Miközben Moszkvában már képzik a leendő „űrhajósokat”, az állatvédők hevesen tiltakoznak az ötlet ellen: az állatok nem űrhajósok.

Állami vállalatként működik tovább a Roszkoszmosz

Állami vállalatként működik tovább a RoszkoszmoszAz orosz szövetségi űrügynökség szerkezetét átalakítják. A vállalatot Igor Komarov irányítja.

Vosztocsnij: lesz rá pénz!

Vosztocsnij: lesz rá pénz!Ezt maga Putyin orosz elnök ígérte, amikor kedden meglátogatta az épülő új távol-keleti űrrepülőteret.

Ígéret Putyintól

Ígéret PutyintólAz orosz elnök szerint az ország közel 52 milliárd dollárnak megfelelő összeget fektet az űrkutatásba 2020-ig.

Mars500: sikeres a küldetés

Mars500: sikeres a küldetésAz 520 napos izolációs program nemzetközi legénysége 2011. november 4-én végre „landolt a Földön”. Csaknem másfél éves bezártság után kinyithatták a kísérleti komplexum ajtaját.

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (2. rész)

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (2. rész)Üdvözlet a Marsról! Üdvözlet az Űrhajózás Napja alkalmából!

Mars500 – további felszíni felderítések

Mars500 – további felszíni felderítésekA programban résztvevő három „marsonauta” 16 napig élt a 6,3 m × 6,17 m-es „leszálló egységben” elkülönítve, miközben az orosz Szojuz űrhajók utasainak kifejlesztett ételeket fogyasztották, és életfeltételeik még az eddigieknél is korlátozottabbak voltak.

Fegyeracija: orosz űrhajó készülőben

Fegyeracija: orosz űrhajó készülőbenMásodik évtizede folyik Oroszországban a veterán Szojuzokat majdan felváltó emberes űrhajók fejlesztése. Legkorábban 2022-ben mutatkozhat be a Fegyeracija.

Orosz Hold-tervek

Orosz Hold-tervekOroszország 12 űrhajóst tervez a Holdra küldeni, hogy 2030-ra állandó bázist hozzon létre az égitesten. Ezt jelentették be a közelmúltban az Orosz Űrügynökség (Roszkoszmosz) illetékesei.

Hamarosan start Vosztocsnijból

Hamarosan start VosztocsnijbólÁprilisban egy Szojuz rakéta indításával bemutatkozhat a vadonatúj, távol-keleti orosz űrrepülőtér.

Célegyenesben a legújabb Szojuz űrhajótípus

Célegyenesben a legújabb Szojuz űrhajótípusAz Enyergija vállalat megkezdte a jó öreg Szojuz személyszállító űrhajók legújabb generációjának tesztelését.

ISS: az oroszok is folytatnák 2024-ig

ISS: az oroszok is folytatnák 2024-ig2024-ig folytatódhat a nemzetközi együttműködés, de az oroszok utána a saját moduljaikból saját űrállomást szeretnének csinálni.

Likvidátor?

Likvidátor?Az orosz űrügynökség távlati terveiben olyan űreszköz szerepel, amely eltüntetné a geostacionárius pályán használhatatlanná vált műholdakat.

Orosz űrstratégia 2030-ig

Orosz űrstratégia 2030-igAz Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) a napokban nyilvánosságra hozta a 2030-ig szóló űrterveit nagy vonalakban összegző új dokumentumot.

Negyedikén „ér földet” a Mars500

Negyedikén „ér földet” a Mars500Az MTA Pszichológiai Kutatóintézet munkatársai is jártak a Marson és az expedíciót megelőzve sikeresen vissza is tértek Budapestre.

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (1. rész)

Mars500 – útban hazafelé, még 200 nap (1. rész)Már hazafelé tartanak a Földre a Moszkva melletti virtuális Mars-utazás részvevői.

Mars500 – a küldetés első fele már teljesítve

Mars500 – a küldetés első fele már teljesítveA Mars500 program képzelt Mars-missziója túljutott a 260. napon, teljesítve ezzel az 520 napos program első felét. Időközben már megtörtént az első „Marsra szállás” és a felszíni tevékenységek szimulációja is.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus