Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szovjet ember az űrben!
(Rovat: Vosztok és Voszhod, Gagarin 50 - 2011.04.13 12:15.)

Nagyszerű hírt tolmácsolhat lapunk a TASZSZ szovjet hírügynökség közlése alapján: 1961. április 12-én Jurij Gagarin, a Szovjetunió hős űrhajósa feljutott a világűrbe.

Népszabadság, 1961. április 13.

A szovjet nép világra szóló diadalt aratott a világűrben, Jurij Alekszejevics Gagarin, a Szovjetunió polgára tegnap megjárta a világűrt. A világ első űrhajósa magyar idő szerint tegnap reggel 7:07-kor a 4725 kg-os Vosztok-1 szputnyikűrhajó fedélzetén startolt Bajkonurból és egy Föld körüli fordulatot tett meg. A sikeres felbocsátás után az űrhajós elérte az első kozmikus sebességet, a világon elsőként állt Föld körüli pályára és a világon elsőként tapasztalta meg a súlytalanságot, a szabad lebegést. Ezután folyamatosan jelentette az űrhajó működésének adatait és saját közérzetének állapotát, ezek során először adott ember rádióadást az űrből. Az űrpilóta rekordmagasságot ért el, soha senki még csak a közelében sem járt az általa elért 315 km-es földtávolpontnak – de még a 169 km magasan levő földközelpontnak sem.


Gagarin az űrhajó irányításán kívül egyszerű orvosi kísérletet is végzett, ennie és innia kellett a magával vitt készletből. Ezzel egyrészt ő lehet az első ember, aki a súlytalanságban étkezett, másrészt általa a szovjet orvostudósok bebizonyították, hogy az ember életfunkciói kifogástalanul működnek az űrbeli körülmények között is. Az űrhajó pályáját úgy határozták meg a mérnökök, hogy a legtöbbet az óceánok felett tegye meg az űrhajó, mindössze kilenc országot érintett a szárazföldek felett. A körültekintő tervezés arra is ügyelt, hogy az űrhajó messze elkerülje az Egyesült Államokat és a Nyugat országait, nehogy ugyanolyan hisztériát keltsen a repülés, mint amely alaptalanul tört ki a Szputnyik-1 idején. A Szovjetunió ezzel is hangsúlyozni kívánta a repülés békés szándékait, a Szovjetunió és testvéri népeinek tudományos elkötelezettségét. A Vosztok-1 végül 1 óra 48 percnyi tökéletes repülést követően szállt le a Szovjetunió európai területén. Gagarin épen és egészségesen szállt ki az űrhajóból és fogadta a kutató-mentőszolgálatok helyszínre érkező személyzetét.

Jurij Alekszejevics Gagarin – Nyikita Szergejevics Hruscsov, az SZKP KB főtitkára javaslatára – megkapta a Szovjetunió Hőse kitüntetést és a Lenin-rendet. További kitüntetésként Rogyion Malinovszkij marsall, a Szovjetunió honvédelmi minisztere soron kívül őrnaggyá léptette elő. Párhuzamosan Gagarin őrnagy előléptetésével az űrhajós dublőrét, German Tyitov hadnagyot századossá léptette elő a miniszteri parancs. A sikeres repülést követően többen kaptak magas állami és pártkitüntetéseket. Többek között az űrhajó fő konstruktőre, Szergej Koroljov másodszor kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést és a Munka Vörös Csillag érdemrendjét, míg az űrhajós kiképzés vezetője, Nyikolaj Kamanyin ezredes szintén a Szovjetunió Hőse lett.

A magyar nép szívből jövő örömét és gratulációját az SZKP-nak címzett táviratban tolmácsolta Kádár János, az MSZMP első titkára. Ugyancsak táviratban méltatta a különleges teljesítményt Münnich Ferenc, a Minisztertanács elnöke. A kormány moszkvai nagykövetségén keresztül egyben meghívót nyújtott át a Szovjetunió Honvédelmi Minisztériumában, Magyarországra invitálva Jurij Gagarin őrnagyot és családját.

Legtöbben most még a csodálkozás állapotában vagyunk, lassan fogjuk fel a hőstett jelentőségét. Tegnap még a fasiszta hordák által hátrahagyott romokat takarítottuk, ma pedig már a világűrben járunk. Mindenki számára utat mutat, hogy az állhatatos munka és a szocialista szellemiség milyen könnyen vezet győzelemre, világraszóló eredmények elérésére. És arra is, hogy az egyszerű emberből is lehet hős, nem a származás, hanem a munka, a tanulás avatja a különleges embereket különlegessé.

Számunkra, a Népszabadság munkatársa számára – és rajtunk keresztül a magyar dolgozók és parasztok számára – pedig nem maradt más hátra, mint innen Budapestről (és Miskolcról, Szegedről, Pécsről, Siófokról és valamennyi faluból és városból) szívből jövő gratulációt küldeni Gagarin elvtársnak és a repülést lehetővé tevő, azon tevékenyen dolgozó valamennyi szovjet elvtársnak.

Dancsó Béla


<< előző rész --- következő rész >>

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2021