Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Az első nő a világűrben: 45 éve repült a Vosztok-6 (1. rész)
(Rovat: Vosztok és Voszhod - 2008.06.19 05:00.)

Valentyina Tyereskova neve Gagariné mellett talán a legismertebb, lévén, hogy ő is egy történelmi elsőség részese volt: ő lehetett az első világűrbe eljutott nő.

A Szovjetunió az űrrepülések tudományos értéke mellett maximálisan megpróbálta kihasználni azok propagandaértékét is. Mind látványosabb küldetéseket terveztek és rohamléptekkel haladtak előre. Gagarin első, egykörös útja után rögtön következett az egy teljes napos, majd azután már a négy napos – mit több, egy másik, három napos repüléssel megtoldva mindjárt az első szimultán – repülés. A szovjet űrtechnika rohamlépteit bemutatni hivatott Vosztok program tarolt és biztos elsőséget biztosított az űrversenyben. A Vosztok repülésekből azonban az első négy űrhajó repülése után elfogyott a technikai újdonság, a típus nem volt többre képes. A következő repülésen ezért még egy utolsó szenzációt tűztek ki célul a tervezők: a gyengébbik nem képviselőjének első felbocsátását. A választás pedig Valentyina Tyereskovára esett.


Tyereskova egy ötfős női űrhajós(jelölt) csoport tagja volt, akit a kor szovjet szokásainak megfelelően teljes titoktartás mellett választottak ki és képeztek ki űrhajósnak. Társaihoz hasonlóan Tyereskova is ejtőernyős volt (a katonai repülésben nemigen voltak akkoriban nők, ezért a világbajnokságokat is nyert nőket nyerte meg a hadsereg, hogy álljanak űrhajósnak). A szovjet űrvezetés a sport világából aztán hamar katonává nevelte a lányait: centrifugába ültette őket, MIG-15-ös vadászgépre kaptak kiképzést, súlytalansági repülésekre küldte őket, az iskolapadban pedig repülőmérnöki, rakétatudományi stúdiumokkal tömték a fejüket. A felüdülés talán csak annyi volt számukra, hogy itt is ejtőernyőzhettek.

Az űrhajósnőkkel a szovjetek azt szerették volna bizonyítani, hogy egyenrangúak a férfiakkal és a Vosztok programban ennek megfelelő szerepet is szántak nekik. A Vosztok-5 és -6 űrhajót az előző páros repüléshez hasonlóan ismét szimultán kívánták az űrbe küldeni, mindkét űrhajóban női személyzettel. Később aztán elvetették ezt az ötletet, és a Vosztok-5-be – amit eredetileg Tyereskovának szántak – egy férfit, Valerij Bikovszkijt ültették, Tyereskova pedig Valentyina Ponomarjovát kiszorítva a Vosztok-6 üléséből, a másodikként felbocsátott űrhajó rövidebb időtartamú repülését kapta feladatul. A jelölést maga Nyikita Hruscsov hagyta jóvá.


(Képek: RIA Novosztyi)

(Folytatjuk!)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018