Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Szelek, egyre sebesebben
(Rovat: Venus Express - 2013.06.25 07:15.)

Eddig is rejtélyesen gyorsak voltak a szelek a Vénusz légkörében, de az elmúlt években még tovább gyorsultak.

Az egy orosz és egy japán vezetésű kutatócsoport által egymástól függetlenül kapott eredmény annak köszönhető, hogy az európai Venus Express szonda egyedülállóan hosszú időt, már több mint hat évet töltött belső bolygószomszédunk körül keringve. (A Vénusz szempontjából ez kb. tíz Nap körüli keringésnek felel meg.)

Jól ismert jelenség a Vénusz gyors légkörzése, ami különösen a bolygó szilárd testének lassú tengely körüli forgásához viszonyítva megdöbbentő. Míg a sűrű légkörben megfigyelhető felhőmintázatok mintegy 4 földi nap alatt körbefutnak a bolygón, addig a vénuszi nap igen hosszú, 243 földi napnak felel meg. Hogy mi erre a magyarázat, az a kutatók számára most sem világos.

Ehhez a rejtélyhez adódik most egy újabb is. A Venus Express számtalan felvételét elemezve azt találták, hogy a Vénusz felszíne fölött kb. 70 km-es magasságban húzódó felhőmintázatok alapján a szél átlagos sebessége az egyenlítő ±50°-os szélességi körökkel határolt környezetében a 2006-ban mért kb. 300 km/h helyett mostanra már 400 km/h közelében jár. Az egyelőre megmagyarázatlan mértékű és ütemű folyamatos növekedés mellett mindkét kutatócsoport talált rövid periódusú változásokat is. Ezek összefüggésbe hozhatók a napszakokkal, a bolygó tengely körüli forgásával és a Nap horizont feletti magasságával.


A szélsebesség a Venus Express 2006-os megérkezése óta eltelt idő függvényében. A fehér görbe a felhőmintázatok „emberi erővel” való szemrevételezésével, a fekete számítógépes képfeldolgozó eljárás alkalmazásával készült. (Kép: Hatuncev és munkatársai / ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020