Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Mi újság a Vénusz körül?
(Rovat: Venus Express - 2007.03.29 07:08.)

A bolygó forró felszínén még forróbb foltokat is azonosítani tudnak az európai Venus Express szonda segítségével.

A 2005 novemberében startolt, a Vénuszhoz 2006 áprilisában érkezett szonda VIRTIS (Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer) műszerével a bolygófelszín nagy kiterjedésű részleteinek hőmérsékleti térképe készíthető el. A közeli infravörös hullámhosszakon - a felhőzet hozzájárulásának eltávolításával - gyakorlatilag a légkör aljáig leláthatunk, ezt használja ki a képalkotó spektrométer. Az így kapott adatokat azután össze tudják vetni a felszíni hőmérsékletre vonatkozó jóslatokkal. Ez utóbbiakat az amerikai Magellan űszonda 1990 és 1994 között, radarmérésekkel készült pontos felszínmodelljéből számítják, feltételezve, hogy a magasság növekedésével egyenes arányban csökken a hőmérséklet.


Hőmérsékleti térképek a Vénusz déli féltekéjének egy részletéről, a Venus Express mérései alapján (balra) és a Magellan felszínmodelljéből számolva (jobbra). A nagy felföldek és a vulkanikus felszíni alakzatok jól kivehetők. (Kép: ESA/VIRTIS-VenusX Team)

A két térkép összevetésével azonosíthatók a Vénusz felszínének „forró foltjai”, amelyeket például jelenleg is folyó vulkáni tevékenységből származó kitörések, lávafolyások okozhatnak. A méréseket 2006 augusztusában végezték és az eredeményeket még tavaly decemberben tették közzé az ESA honlapján.

A Venus Express működése zavartalan, adatai folyamatosan érkeznek. Az ESA illetékes tudományos programbizottsága február végén hosszabbította meg a Venus Express (és a Mars Express) hivatalos küldetését 2009 közepéig.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020