Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Világűrkongresszus - Houston: Jól halad az Astrium a Venus Express-szel
(Rovat: Venus Express - 2002.10.12 00:42.)

Az Astrium egyik szakembere számolt be arról, hogy jó ütemben halad az ESA (Európai Űrügynökség) Venus Express nevű űrszondájának fejlesztése és építése.


A Venus Express a jövőre a Marshoz indítandó Mars Express ikertestvére lesz, azaz annak fődarabjait fogja használni. Természetesen az eltérő feladatból adódóan a szakembereknek egy sor módosítást is el kell végezniük. Ezek közül a legfontosabbak:
- A hővédő-rendszer átalakítása, hisz a Vénusznál az űrszonda egységnyi felszínét négyszer nagyobb energiabesugárzás éri mint a Marsnál.
- Magának a Vénusznak a sugárzása is erősebb, így a Venus Express-hez ki kellett fejleszteni egy új burkolatot (Astroquartz).
- Szintén a Nap közelsége miatt egy vénusz-szondát négyszer nagyobb sugárterhelés érhet mint egy mars-szondát. Emiatt a fedélzeti elektronikai rendszereket jelentősen át kell tervezni.
- Egy Vénuszhoz küldendő szondát mintegy másfélszer akkora sebességgel kell "meglökni" mint egy Marshoz indítandót. Ennek megfelelően a hajtóanyag-tartályokat maximálisan feltöltik és speciális pályát alakítanak ki.

A Venus Express legfontosabb tudományos céljai:
- a bolygó légköri dinamikájának és összetételének vizsgálata, valamint
- olyan technológiák kidolgozása, melyeket majd más ESA űrszondákon használhatnak a jövőben. Ilyen lesz például az energikus semleges atomokat analizáló berendezés.

A Venus Express a tervek szerint majd Bajkonurból indul egy orosz rakétával és öt hónapos repülés után érkezik az Esthajnal-csillaghoz.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020