Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

ESA üzleti inkubátorház nyílt Budapesten
(Rovat: Üzlet és munkahely, Hazai kutatóhelyek és űripar , Nyereség az országnak - 2018.07.04 06:15.)

Az Európai Űrügynökség (ESA) hálózatának legújabb tagja az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontban kapott helyet.

A létesítmény ünnepélyes megnyitójára július 2-án került sor. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója, aki beszédében hangsúlyozta az űrkutatásban kifejlesztett eszközök, anyagok és módszerek társadalmi-gazdasági hasznosításának fontosságát.


Johann-Dietrich Wörner, az ESA főigazgatója a budapesti üzleti inkubátorház (Business Incubation Centre, BIC) megnyitóján.

Magyarország 2015 óta az ESA teljes jogú tagja. Hazánk belépésével 2016 végén új taggal bővült az ESA technológia transzfer hálózata is, amely egész Európában azon dolgozik, hogy az űrtechnológiai fejlesztéseket más, nem űripari területeken, így a mindennapi életben is hasznosíthassuk. Egy következő fontos lépésként most, 2018. július 2-án megnyitották az üzleti inkubátorházat, amely egyben a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) üzleti inkubátorháza is. Az ESA hálózatában a hazai szerepvállalást immár a Külgazdasági és Külügyminisztériumban működő Magyar Űrkutatási Iroda az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontja (FK) bevonásával valósítja meg.

Az KFKI telephelyen tartott avatóünnepségen az egybegyűlteket köszöntötte még Török Ádám, az MTA főtitkára, Lévai Péter, a Wigner FK főigazgatója, Martin Kern, az Európai Innovációs Hivatal (European Institute of Innovation & Technology, EIT) megbízott igazgatója, valamint a magyar kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkára is. Az esemény levezetője Tandi Zsuzsanna, az ESA Magyarországi Üzleti Inkubátorházának vezetője volt.


Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára mondja köszöntőjét.

A 2000-es évek elejétől az ESA Technológia Transzfer és Üzleti Inkubációs Iroda (Technology Transfer Programme Office, TTPO) olyan vállalkozásokat keres, amelyek innovatív ötletekkel állnak elő az űrtechnológiák alkalmazása terén, vagy olyan alkalmazások fejlesztésében, amelyek új termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre nem űrkutatási területen. Az európai űrprogramok támogatásaként született számos technológiai újítás kulcsfontosságúnak bizonyult a földi piacok számára. Az űrből a földi környezetbe átültetett megoldások erősítik Európa tudásbázisát és versenyképességét, új start-up vállalkozások alapításához vezetnek, munkahelyeket és gazdasági növekedést eredményeznek.


A nemzeti színű szalag átvágásának pillanata. Az ESA hálózatának 19. inkubátorházát a Csillebércen levő KFKI kampuszon (1121 Budapest, Konkoly-Thege Miklós út 29-33.) alakították ki. (Fényképek: Trupka Zoltán)

Az ESA üzleti inkubátorházainak célja, hogy munkahelyeket teremtsen és fejlessze a tagállamok regionális gazdaságát az ESA BIC programon keresztül. A cél az űrtechnológia földi hasznosításának elősegítése. A magyarországi üzleti inkubátorház – amely része az ESA európai hálózatának – évente 5, űrkutatáshoz kapcsolódó induló (vagyis 5 évnél nem régebben alapított) vállalkozásnak nyújt pályázati úton támogatást, 5 éven keresztül. (Vagyis összesen 25 vállalkozás lehet a program kedvezményezettje.) A projektek 50 ezer eurós vissza nem térítendő pénzbeli támogatása mellett helyszínt, üzletfejlesztési támogatást és a hálózat kiterjedt kapcsolatrendszerét nyújtják a nyertes cégeknek. Segítenek a befektetők, hitellehetőségek felkutatásában, rendezvényeket, tréningeket szerveznek. A pénzt a cégek felhasználhatják befektetői bemutatkozáshoz való felkészülésükre, az első prototípus megalkotására, illetve üzleti terveik kidolgozására. Az első ilyen nemzetközi (tehát nem feltétlenül csak magyarországi vállalkozásoknak szóló) pályázat beadási határideje idén októberre várható. A pályázat kiírását, további részletes információt hamarosan az inkubátorház honlapján olvashatnak az érdeklődők, illetve az esa-info@wigner.mta.hu címen tehetik fel kérdéseiket.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020