Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Öt kis földmegfigyelő hold Vega rakétával
(Rovat: Üzlet és munkahely, A hónap száma , Navigáció és térképészet - 2016.09.16 07:15.)

Egy a perui kormány, négy a Google leányvállalatának megrendelésére – öt űreszközt juttatott pályára a legfiatalabb európai hordozórakéta.

A start szeptember 16-án, magyar idő szerint 3:43-kor történt a francia guyanai Kourou űrközpontból. A hasznos teher a perui megrendelésére Franciaországban épült PeruSat-1, valamint négy, a kaliforniai Szilícium-völgyből érkezett SkySat műhold volt. Ez utóbbiak tulajdonosa a Terra Bella cég (korábbi, a Google általi felvásárlásukat megelőző nevük Skybox Imaging volt).


A PeruSat-1 a szerelőcsarnokban. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG / P. Baudon)

Az Airbus Defense and Space vállalatnál készült, 430 kg tömegű PeruSat-1 a perui kormányzati szervek számára végez majd nagy (akár 70 cm-es) felszíni felbontású földmegfigyelést. Pályára állítását és beüzemelését követően, várhatóan még az év vége előtt, irányítását perui szakemberek veszik át. Keringési magassága 695 km. A négy amerikai SkySat tömege egyenként 110 kg. Gyártójuk a Space Systems/Loral. A Terra Bella már három működő műholddal rendelkezik Föld körüli pályákon. Képeik felszíni felbontása 90 cm-es. Ezzel nem versenyezhetnek ugyan a nagy állami kémholdak vagy állami megrendelésekkel is megtámogatott kereskedelmi távérzékelő holdak felbontásával, de a kis (és ezért olcsóbb) műholdjaikkal versenyképes szolgáltatást tudnak nyújtani számos felhasználónak, akik számára a felvételek 1 méter körüli felbontása is kielégítő. A SkySat műholdak kamerái másodpercenkét több felvételt is tudnak készíteni, amelyekből nagyfelbontású „űrvideók” állíthatók össze.


Két SkySat műhold, amint „zöld” hajtóanyaggal töltik fel őket. Az űreszközök a svéd ECAPS cég gyártja a manőverezéshez szükséges hajtóműveket, amelyek a hagyományos mérgező hidrazin helyett környezetbarát ammónium-dinitramid (ADN) folyékony üzemanyagot használnak. A tapasztalatok szerint a hajtóművek teljesítménye jobb, az anyagot pedig a startelőkészületek során könnyebben tudják szállítani és kezelni. (Kép: ESA / CNES / Arianespace / Photo Optique Video du CSG / P. Baudon)

A Terra Bella és a Space Systems/Loral további műholdak építéséről is megállapodott. 2017 elején hat SkySat indulhat az Orbital ATK Minotaur-C rakétájával, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpontról. További nyolc hold felbocsátóját még nem lehet tudni. Legutóbb júniusban, egy indiai PSLV rakéta utasaként állt pályára a SkySat-3.

A mostani volt az olasz vezetéssel kifejlesztett, kisebb hasznos terhek pályára állítására alkalmas, négyfokozatú európai hordozórakéta-típus, a Vega hetedik indítása – ebben az évben az első.


A Vega rakéta VV07 jelű repülésének első másodperce. (Kép: ESA)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020