Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Dollármilliárdok földmegfigyelésre
(Rovat: Üzlet és munkahely, Lássuk és halljuk egymást , A nemzetbiztonságért - 2010.08.11 14:00.)

Az amerikai kormány 7,35 milliárd értékben szerződött két, nagyfelbontású távérzékelő műholdakat üzemeltető magáncéggel.

A következő évtizedre szóló megrendelés nyomán felgyorsulhat a legújabb földmegfigyelő magánműholdak fejlesztése és pályára állítása. A két kedvezményezett a GeoEye (3,8 milliárd dollár) és a DigitalGlobe (3,55 milliárd dollár). A szerződéseket egyéves szakaszokra bontották, amelyek kongresszusi jóváhagyást igényelnek majd. A pénz legnagyobb része műholdfelvételek vásárlására szolgál, de mindkét vállalat állami segítséget kap új, még nagyobb teljesítményű űreszközei építéséhez és a kiszolgáló földi infrastruktúra fejlesztéséhez is.


A 2012 végén indítandó GeoEye-2 33 cm-es földfelszíni felbontásra lesz képes. (Fantáziakép: Lockheed Martin)

A GeoEye és a DigitalGlobe alacsony poláris pályákon keringő, nagyfelbontású űrfelvételek készítésére alkalmas műholdakat üzemeltet. A képeket elsősorban amerikai kormányzati szerveknek, de piaci alapon világszerte bárki másnak is árusítják. Ilyen felvételek jelennek meg például a Google térképszolgáltatásában is. A kereskedelmi forgalomba kerülő képek felbontását az érvényes rendelkezések értelmében 50 cm-esre korlátozzák.


A DigitalGlobe következő műholdja, a WorldView-3 lényegében azonos lesz a sorozat megelőző tagjával. Startja 2014-re várható. (Fantáziakép: Ball Aerospace)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020