Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Éles szemek a Föld körül
(Rovat: Üzlet és munkahely, Amerika hordozórakétái - 2007.09.19 10:28.)

Delta-2 rakétával elindult az amerikai WorldView-1 kereskedelmi távérzékelő műhold, amely az év végétől nagyfelbontású űrfelvételeket készít majd megrendelői számára.

A most (pontosabban magyar idő szerint szeptember 18-án 20:35-kor) pályára állított WorldView-1 távérzékelő mesterséges hold igen fejlett képességekkel rendelkezik. Kitűnő (fél méteres) földfelszíni felbontóképesség, gyors manőverezhetőség és nagy fedélzeti memória jellemzi a DigitalGlobe cég által üzemeltetett, közel 500 km magas poláris körpályára álló műholdat. Nem véletlen, hogy az űrfelvételek egyik legnagyobb megrendelője épp az amerikai kormányzat lesz. A DigitalGlobe hat éve üzemelteti a QuickBird műholdat; a WorldView-1 belépésével ötször akkora kapacitással rendelkezik majd. A 7,5 éves élettartamúra tervezett új hold az év vége felé kezdheti meg az adatszolgáltatást. A QickBird még legalább két évig működőképes maradhat. Az utánpótlást a szintén a Bell Aerospace által gyártott WorldView-2 jelentheti, 2008 vége felé.


(Fotó: C. Bailie/Boeing/ULA)

Ez volt a Delta-2 rakéta 75. sikeres indítása egyhuzamban, amivel megbízhatósági rekordot állított fel. A Delta-2-vel 1997 májusa óta nem történt semmi hiba. Olyan katonai, polgári és kereskedelmi űreszközök startját bízták rá, mint például a GPS helymeghatározó rendszer műholdjaiét, a Spirit és Opportunity marsjárókét, a Spizter-űrtávcsőét vagy a Merkúr felé tartó MESSENGER űrszondáét. A hordozóeszköz 1989-es bemutatkozása óta a mérleg: 128 siker és 2 kudarc. A következő évekre még 25 indítást terveznek Delta-2-vel, hacsak újra nem kezdik a gyártást. Ebből 11-et a NASA foglalt le (legközelebb a Dawn kisbolygókutató űrszonda számára). Emellett 5 fennmaradó GPS Block-IIR műhold, s még három kereskedelmi indítás következik. Hat indítási lehetőség még eladó.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020