Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Emirátusi űrhajós az ISS-re?
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Űrszondák a Marsnál , Lássuk és halljuk egymást - 2018.01.02 07:15.)

Az olaján gazdagodott Egyesült Arab Emírségek vezetése azt tervezi, hogy 5 éven belül űrhajóst küld a Nemzetközi Űrállomásra.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Mohammed bin Rashid Al-Maktoum sejk miniszterelnök és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) alelnöke által személyesen felügyelt emirátusi űrprogram első „nagy dobását” az jelentheti, hogy pár éven belül az első arab űrszonda Mars körüli pályára áll.


(Fantáziakép: MBRSC)

A Hope Mars-szonda tervét még 2014 júliusában jelentette be Khalifa bin Zayed Al Nahyan sejk, az EAE elnöke. A tervek szerint a 1,5 tonnás és 2,4 × 2,9 m méretű űrszonda startjára 2020 júliusában kerülne sor egy japán H-2A rakétával, Tanegashimából. A Hope 2021 és 2023 között tanulmányozná a vörös bolygó légkörét egy 22000 × 44000 km-es, 55 óra periódusidejű elliptikus pályáról.


A Hope tervetett útja a Marshoz. (Kép: MBRSC)

Az arabul Al-Amal nevű szonda megvalósítói az EAE Űrügynöksége és a Mohammed Bin Rashid Űrközpont (MBRSC), de jelentős szerephez jut a Colorado, a Berkeley és az Arizonai Állami Egyetem az Egyesült Államokból. A Mars-orbiter fedélzetén képalkotó berendezést (EXI), infravörös spektrométert (EMIRS) és ultraibolya spektrométert (EMUS) helyeznek el.


A Hope Mars-szonda felszereltsége. (Kép: MBRSC)

Az Al-Amal egyébként nem a semmiből építkezik, hisz az MBRSC 2009-ben a DubaiSat-1, 2013-ban pedig a DubaiSat-2 távérzékelő holdakat indította, melyeket a koreai SI-vel közösen hoztak létre. Jelenleg pedig már saját maguk építik a KhalifaSat (DubaiSat-3) nevű, 300 kg-os távérzékelő holdat.

A 2017 végén bejelentett űrhajósprogramra egyelőre 136 millió dollárt szánnak. A kiválasztott 4–6 űrhajós kiképzése 2019-ben kezdődhet, és közülük az első legkorábban két évvel később repülhet a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). (2021-ben lesz 50 éve, hogy megalakult az Egyesült Arab Emírségek. Nem véletlen, hogy mind az első űrhajós repülését, mind pedig a Mars-szonda bolygó körüli pályára állását erre az évre tervezik!)


(Kép: MBRSC)

Azt, hogy az EAE űrhajósai orosz Szojuzokkal, esetleg amerikai kereskedelmi űrhajókkal az ISS-t, vagy netán kínai Sencsou űrhajókkal az ázsiai ország akkorra már megépülő űrállomását fogják-e meglátogatni, ma még nem tudni. De 2020-ban, a 71. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC) már nyilván erről is részletes előadások lesznek. S hogy hol lesz a 71. IAC? Természetesen Dubajban...

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2018