Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

Álomvadászat ENSZ segítséggel
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók, Űrpolitika - 2016.10.27 07:15.)

Az ENSZ Világűriroda lehetőséget kínál a fejlődő országoknak, hogy 2021-ben a Sierra Nevada Corporation cég Dream Chaser (álomvadász) űrrepülőgépén kísérletet küldjenek a világűrbe.


A Sierra Nevada Corporation Dream Chaser űrrepülőgépe nemcsak a Nemzetközi Űrállomást fogja kiszolgálni, hanem 2021-ben az ENSZ megbízásából is Föld körüli pályára vihet egy űrkísérletet. (Kép: Sierra Nevada Corporation)

A Világűriroda (UN OOSA) és a Sierra Nevada Corporation (SNC) között létrejött, erről szóló megállapodás hírét szeptember 27-én jelentették be a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson (IAC) tartott sajtótájékoztatón. A megállapodás a Világűriroda azon, 2010-ben megkezdett törekvései sorába illeszkedik, amelyek révén lehetőséget szeretne nyújtani a fejlődő országoknak a világűr hasznosításában (HSTI, Human Space Technology Initiative). Mint Simonetta Di Pippo, a Világűriroda igazgatója elmondta, céljuk, hogy a fejlődő országok hozzájussanak az űrben végrehajtható kísérletek lehetőségéhez.


A felhívás az ENSZ minden tagállama számára nyitva fog állni, de előnyben részesítik azon országok pályázóit, amelyeknek nincs saját eszközük kísérleteik világűrbe juttatására. Hamarosan megkezdik a kísérleti ötletek bekérését, így 2018 elejére választhatják ki a nyertes javaslatot vagy javaslatokat. Ezzel elég időt hagynak a nyerteseknek, hogy a kísérleti eszközüket a 2021-re tervezett repülésig elkészítsék.


A terv finanszírozásának részleteiről egyik fél sem nyilatkozott, az SNC Space Systems elnökhelyettese, Mark Sirangelo azonban annyit elárult, hogy többcsatornás finanszírozásban gondolkoznak, ezért az sem kizárt, hogy a nyertes pályázó országától is kérnek valamekkora hozzájárulást a kísérlet űrbe juttatásához. Reményét fejezte ki, hogy az űrtevékenységben már aktívan részt vevő országok és cégek között is lesz olyan, amelyik támogatni fogja a programot.


A Dream Chaser a NASA Dryden Repülési Kutatóközpont kifutópályáján. (Kép: NASA)

Az SNC a NASA-val kötött szerződése értelmében a Nemzetközi Űrállomást az évtized végétől kiszolgálni képes teherűrhajóként fejleszti a Dream Chaser űrrepülőgépet. A Dream Chaser azonban önálló (az ISS-től független), akár kéthetes repülésekre is alkalmas lesz alacsony Föld körüli pályán, sőt, ha az ENSZ által kiválasztott kísérlet igényli, a repülés időtartama akár ennél is hosszabb lehet (nem tervezik, hogy az ENSZ-es kísérletet az ISS-en hajtanák végre). A küldetés paramétereit az ENSZ és az SNC szakértői közösen definiálják, a beérkezett javaslatoktól függően. Ha szükséges, akkor a nyertes javaslatok kidolgozásához az ENSZ technikai segítséget nyújt azon országoknak, ahol nem áll rendelkezésre a szükséges űripari háttér.


A Dream Chaser és a teherszállító modulja. (Kép: Sierra Nevada Corporation)


A Dream Chaser a szerelőcsarnokban. (Kép: Sierra Nevada Corporation)

A Dream Chaseren végrehajtandó küldetésen kívül az ENSZ HSTI kezdeményezésének két további fő eleme van. Az egyik az együttműködés a Japán Űrügynökséggel (JAXA) a KiboCUBE programban. Ennek keretében az OOSA augusztusban a kenyai Nairobi Egyetem CubeSatját választotta ki elsőként, a második pályázati felhívást pedig szeptember végén tették közzé. A HSTI keretében az OOSA együtt kíván működni Kína űrprogramjával, az erről szóló szándéknyilatkozatot márciusban írták alá. Simonetta Di Pippo reményei szerint a kínai együttműködés eredményeképpen ENSZ közreműködéssel a 2020-as évek elejére elkészülő kínai űrállomásra is feljuthat egy vagy több kísérlet.


A Dream Chaser teherszállító egysége kutatómodulként is berendezhető. Ebben a konfigurációban tervezik az ENSZ támogatásával készülő kísérleteket 2021-ben az űrbe juttatni. (Kép: Sierra Nevada Corporation)


A Dream Chaser és a hozzá kapcsolt teherszállító modul elhelyezkedése az Atlas rakéta orrában. A teherszállító űrrepülőgép hasonló módon az Ariane–5 orrában is elhelyezhető. (Kép: Sierra Nevada Corporation)

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020