Űrvilág űrkutatási hírportál (http://www.urvilag.hu)

 

New Shepard: harmadszor
(Rovat: Űrturisták és magánűrhajók - 2016.04.03 16:15.)

Az amerikai Blue Origin újra felhasználható, űrugrásra alkalmas járművét szombaton harmadik alkalommal próbálták ki – sikerrel.

A tesztrepülésen ugyanaz az eszköz vett részt, amely korábban már kétszer – tavaly novemberben és idén januárban – megjárta a világűr határának tekintett 100 km-es felszín feletti magasságot. A Blue Origin cég – ellentétben az első kettővel – a mostani alkalommal az előző napon bejelentette a kísérletet. A jelentések szerint az elért magasság most 103,8 km volt. Emberek természetesen még mindig nem voltak a New Shepard fedélzetén, de két súlytalansági kísérlet repült rajta.


Corn Ranch, Texas, 2016. április 2-án: az indulás... (Kép: Blue Origin)

A New Shepard ejtőernyővel tért vissza a felbocsátás közelébe, Texas állam nyugati részén. A hordozórakéta pedig most is a BE-3 hajtómű újbóli beindításával, a landolást segítő négy oldalsó láb kinyitásával, függőleges helyzetben sima leszállást hajtott végre a számára kijelölt helyen. A terveknek megfelelően az utolsó fékező manőver mindössze 6 másodperccel a földet érés előtt kezdődött. Enélkül a rakéta a földbe csapódott volna.


...és a rakéta visszatérése. (Kép: Blue Origin)

A New Shepard és a hordozóeszköz fejlesztésének célja, hogy egyszerre akár 6 fő űrturistát vigyen szuborbitális repülésre egy 15 m3-es belső térfogatú kapszulában, ahol rövid időre megtapasztalhatják az űrrepülés érzését és mintegy 4 percre átélhetik a súlytalanságot. Egyelőre további tesztrepülések tucatjai várhatók, amelyek alkalmával mindig új megoldásokat, finomításokat próbálnak ki. Ha minden a tervek szerint halad, jövőre már emberek is repülhetnek, a berepülések sikere után pedig a fizetős utasokkal nagyjából két év múlva kezdődhetnek el a rendszeres utak.

Teljes verzióMinden jog fenntartva - urvilag.hu 2002-2020